Member of Arsano Medical Group
Lakat je složeni zglob u kojem se uzglobljavaju 3 kosti; nadlaktična (humerus), lakatna kost (ulna) te palčana kost (radijus). U laktu se vrše kretnje savijanja i opružanja (fleksija i ekstenzija), te rotacije podlaktice (supinacija i pronacija).
Teniski lakat je upala polazišta mišića sa vanjske (lateralne) strane lakta. To je jedno od najčešćih sindroma prenaprezanja uopće, kao i jedno od najčešćih bolnih stanja lakta.
Kretnje u laktu su od potpune ekstenzije do fleksije od 145 stupnjeva. Za svakodnevne aktivnosti potrebne su kretnje od 30 do 130 stupnjeva.
Tetiva bicepsa se hvata na gornji kraj palčane kosti. Ozljeda hvatišta tetive najčešće se događa prilikom teškog rada ili podizanja teškog tereta. Najčešća je u muškaraca srednje životne dobi.
Pritisak na ulnarni živac u području lakta naziva se sindrom kubitalnog kanala. Ulnarni živac prolazi iza i ispod koštane izbočine na unutarnjoj strani lakta.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više