Anatomija lakta

Anatomija lakta

Lakat je složeni zglob u kojem se uzglobljavaju 3 kosti; nadlaktična (humerus), lakatna kost (ulna) te palčana kost (radijus). U laktu se vrše kretnje savijanja i opružanja (fleksija i ekstenzija), te rotacije podlaktice (supinacija i pronacija).

U užem smislu u laktu se može vršiti samo fleksija i ekstenzija, dok se rotacije vrše u zglobu između radijusa i ulne.Lakatni zglob uz rame i ručni zglob omogućava optimalno korištenje gornjeg ekstremiteta.

Zglob lakta ima čvrstu zglobnu čahuru, a za stabilnost su važni medijalni ( ulnarni ) i lateralni ( radijalni kolateralni ligamneti. Poseban značaj ima anularni ligament koji glavu radijusa drži uz gornji dio ulne.

Brojni mišići i njihove tetive imaju svoja hvatišta i polazišta u blizini lakta. Njihove bolesti i ozljede često su uzrok zbog kojeg pacijent traži pomoć liječnika. Uz lakat prolaze i 3 važna živca ( radijalni, medijani i ulnarni živac ). Oni su podložni ozljedama i uklještenjima što može dovesti do bolova, slabosti i utrnulosti lakta, podlaktice i šake.


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se