Member of Arsano Medical Group
Koljeno je najveći i najsloženiji zglob u tijelu. Sastoji se od 3 kosti, koje čine 2 različita zgloba. Natkoljena i potkoljena kost čine jedan zglob, dok natkoljena kost i iver čine drugi zglob.
Degenerativne promjene na koljenu nastaju djelovanjem mehaničkih i bioloških činitelja. Zbog promijenjene osovine koljena, dolazi do prevelikog opterećenja na zglobnu hrskavicu, koja se oštećuje i stvara upalnu reakciju.
Kod mlađih osoba s početnim znacima artroze, moguće je usporiti degenerativne promjene u zglobu, ispravljanjem poremećene osovine O ili X koljena. Takvi zahvati nazivaju se korektivne osteotomije.
Artroskopija je operativna tehnika kojom se, pomoću malih kožnih rezova od 5 mm, u koljeno uvodi leća spojena s kamerom i potrebni instrumenti. Zatim se dobivena slika prikazuje na ekranu.
Patela može biti nestabilna zbog mnogo razloga. Neki od njih uključuju prirođene labavosti mekih tkiva, koštane displazije (nedovoljno razvijene koštane strukture), a velik dio zauzimaju i ozljede ligamenata.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više