Kronična bolest vena - Uzroci, pregled i liječenje

Kronična bolest vena - Uzroci, pregled i liječenje

Kronična bolest vena vrlo je česta, češća u žena i nije samo estetski poremećaj, već može ozbiljno ugroziti zdravlje pacijenata.

Proširene vene imaju različite uzroke, od kojih su najvažniji nasljedni, prekomjerna težina, utjecaj hormona tijekom trudnoće i uzimanje kontraceptiva, nedostatak kretanja, uska odjeća, rad u stojećem položaju i izloženost vrućini, slabost krvožilnog zida ili upala u samom zidu, koja oštećuje ventile i tako uzrokuje obrnuti protok krvi. Proširene vene nisu samo problemi zbog izgleda (kozmetički problem) već uzrokuju i probleme kao što su noćni grčevi u bokovima, osjećaj teških nogu, smeđa koža na potkoljenicama, svrbež kože potkoljenica i oticanje potkoljenica (posebno u području gležnja). Kod pacijenata kod kojih se dogodi upala površinskih vena, koža s godinama može postati smeđa, a na potkoljenici se čak može pojaviti bolan čir.

Napredak bolesti vena

Bolest napreduje u nekoliko faza. U prvoj fazi na koži se pojavljuju estetski uznemirujuće promjene kao sitne proširene vene koje plave. Na prijelazu u drugu fazu, međutim, pojavljuju se deblje proširene vene promjera veće od 4 mm, kao i problemi poput umornih, teških nogu, peckanje , oteklina u području gležnja, posebno navečer. U trećoj fazi dolazi do otekline, a u sljedećim fazama dolazi do promjena na koži koje su nepovratne. Koža potamni , može imati bijele mrlje, koža postaje tvrđa. Te su promjene nepovratne i ne vraćaju se u potpunosti u prvobitno stanje, čak i ako je pacijent operiran i oštećene vene uklonjene. Važno je da pacijenti započnu liječenje prije nego što se pojave nepovratne promjene na koži. U posljednjoj fazi na tako oštećenoj koži pojavljuje se čir na potkoljenici.

Pregled

Važno je uzeti detaljnu anamnezu i napraviti pregled pacijenta u stojećem položaju. Kroz sam razgovor identificiramo stresore za razvoj bolesti, a također i način života, koji značajno utječu na razvoj bolesti i uspjeh liječenja. Ultrazvučni pregled slikom krvotoka "Doppler" vrlo je važan za procjenu stanja, odgovarajuću terapiju i planiranje moguće kirurške intervencije. Koristi se za procjenu mogućnosti laserske kirurgije, jer nisu sve vene prikladne za ovu vrstu liječenja.

Liječenje u početnim fazama

U početnim fazama, kod blage venske insuficijencije, liječi se konzervativno. Važno je promijeniti način života gubljenjem kilograma i povećanjem vježbanja. Sportovi koji odgovaraju venama su hodanje, biciklizam, plivanje u hladnoj vodi. Sportovi poput košarke, odbojke, tenisa i nogometa, nisu preporučljivi. Lijekovi poput Detralexa također su učinkoviti u smanjenju problema s kojima se pacijenti susreću.

Najučinkovitiji način sprječavanja napredovanja bolesti je kompresijski tretman čarapama, koji mora imati odgovarajuću razinu kompresije i prave mjere prema veličini udova. U početnoj fazi varikozne vene mogu se liječiti takozvanim sklerozacijama. U vene ubrizgavamo kemikaliju zbog koje se vena lijepi, na kraju umire i nestaje. Nakon injekcije potrebna je kompresijska terapija koja traje 14 dana. Učinkovita je, sigurna i jeftina metoda koja daje izvrsne estetske rezultate. Rijetka komplikacija koja se može pojaviti tijekom liječenja je promjena boje ka tamnijoj ili hiperpigmentacija kože koja se stvara u koži, ali to nestaje najkasnije u roku od godinu dana. U kasnijim fazama, kada je dublji sustav oštećen ili se promjene već pojavljuju na koži tibije, potrebno je kirurško liječenje.

Postoji nekoliko načina - klasični, laserski i radiofrekventni tretman. Ultrazvučni pregled važan je za odabir načina rada, kao i želje i suradnju pacijenta.

Tijek laserske operacije

Prije operacije razgovaramo s pacijentom. Nakon toga pacijent dobije blagi sedativ, na koži iscrtavamo izbočene proširene vene koje ćemo tijekom operacija uklanjati malim rezovima, radimo ultrazvuk i ponovno procjenjujemo zahvaćene vene i njihovu širinu . Slijedi pranje zahvaćene noge i prekrivanje sterilnim materijalima. Mjesto uboda vene je otupjelo i žica za vođenje se umetne u oboljelu venu uz pomoć ultrazvuka. Uz pomoć katetera uvodi se laserska sonda i njezin se položaj provjerava ultrazvukom. Prije nego što se vena počne zagrijavati, područje otupi uz pomoć nekoliko šavova oko same vene. Nakon toga slijedi uklanjanje proširenih vena u potkožnom tkivu, koje su bile označene na koži prije operacije. Ovim sitnim urezima nisu potrebni šavovi, jer rane zacjeljuju u roku od tjedan dana nakon operacije, a na koži su vidljiva samo sitna mjesta koja estetski ne smetaju i gotovo su nevidljiva.

Nakon operacije potrebno je staviti kompresijsku čarapu i elastični zavoj koji uklonite prije spavanja, odmah se odjenite i nakon nekoliko minuta krenite u kratku šetnju. Prvog dana preporučujemo nekoliko kratkih šetnji ili vožnju biciklom, a nakon tjedan dana i kupanje. Također propisujemo injekcije protiv ugrušaka u dubokim venama koje primjenjujete 6 dana nakon zahvata. Nosite kompresijsku čarapu neprekidno 24 sata, a zatim 4 tjedna nakon postupka tijekom dana ili dok ne dođe do boli. Bolovanje traje 3-14 dana, ovisno o opterećenju.

Moguće komplikacije nakon operacije

  • manje krvarenje (zaustavlja se ako legnete i podignite nogu)
  • oštećenje kožnog živca (stanje se poboljšava nakon nekoliko tjedana i često postaje nenametljivo)
  • 5-10 dana nakon zahvata, što je odgovor na lasersko zagrijavanje vene, bol prolazi za nekoliko dana
  • veći hematomi na koži i otvrdnjavanje tijekom laserski tretirane vene (nestaju u roku od nekoliko tjedana nakon zahvata)
  • upala rane, površinska upala vena (tromboflebitis)
  • duboka venska tromboza i plućna embolija (vrlo rijetko)

dr. Tamara Klarić, dr.med.spec. opće kirurgije


This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree