Endovenska laserska ablacija (EVLA) - prijeoperacijska priprema

Endovenska laserska ablacija (EVLA) - prijeoperacijska priprema

Prije operacije treba napraviti Doppler ultrazvuk za procjenu širine VSM i VSP, dubokih vena, SF ušće i procjenu  venskog toka, odnosno potvrđuje se refluks. 


Pregled se radi u stojećem položaju, kada su vene pune. Tijekom pregleda napravi se procjena oboljelosti VSM i VSP, mogućnosti operacije, prisutnost patoloških perforatora koji mogu uzrokovati recidiv. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji. Ostanak u bolnici nije potreban. 


Ujutro se može doručkovti i uzeti svoju uobičajenu terapiju. Princip operacije je u laserskoj ablaciji oboljele vene safene magne ili vene safene parve. Zahvat se izvodi pod kontrolom ultrazvuka, potvrdi se pozicija laserske fibre na safenofemoralnom ušću te se vena zatvara laserom. Tretmanom dolazi do termičke ozljede vene, koja se kontrahira i u roku od pola godine nestane. Varikoziteti u potkožju se izvade kroz mikroincizije, za što ne treba napraviti rez.

Poslije zahvata na op.stolu stavljamo kompresijke čarape i dajemo jednu dozu Fraxiparina. Iza toga bolesnik se prošeće 10 minuta i odlazi kući. Pacijentu preporučujemo dodatnih 6 doza Fraxiparina/sc/24 sata , koje može samostalno aplicirati. 

Uobičajeno bolovanje traje od 3-14 dana, a u dogovoru s liječnikom na posao se može ići i slijedeći dan. Prvi posjet kod obiteljskog liječnika savjetujemo nakon 3 dana, a dodatni pregledi nisu potrebni. Kompresijsku čarapu nosite mjesec dana, a od druge noći skidaju se kod spavanja.U tom periodu savjetujemo šetnje, vožnju biciklom ili plivanje u hladnoj vodi (poslije drugog tjedna, kad su ranice suhe i zacjeljene) barem 5 puta dnevno 15-20 minuta. 


Bolesnik se mora prvih mjeseci kloniti vrućine, ne smije više sati mirovati bez šetnje, ne savjetujemo teže fizičke aktivnosti i dizanje težih tereta.


Komplikacije: 

Manje krvarenje (koje se zaustavi ako legnete i dignete nogu)

Ozljeda kožnog živca (nestane poslije nekoliko mjeseci)

Nova bol koja se pojavljuje 5-10 dan poslije operacije (reakcija na laserku ablaciju safene, nestaje u roku 7 dana) 

Upala ranice, hematom ili površni tromboflebitis GVT ili plućna embolija (zbog mirovanja)

Rezultati:Rezultat operacije je vidljiv odmah, noge postaju lakše, potkožni varikoziteti nestaju, hematomi ponekad traju 1-2 mjeseca. 


Kontrolni doppler UZ napravi se nakon pola godine i sa njime potvrđuje obliteracija vene.Uspjeh operacije je 95%. Treba uzeti u obzir da se može raširiti odnosno oboljeti druga vena i tako uzrokovati povratak varikoziteta, jer je sama bolest slabe venske stjenke prisutna. 

Prednosti laserske metode: u cijelosti se izvodi u lokalnoj anesteziji, hospitalizacija nije potrebna, veća uspješnost od klasične metode, manje invazivna, lakši i brži oporavak, bolji kozmetički rezultat.


This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree