Member of Arsano Medical Group

Zašto je ozljeda prednjeg križnog ligamenta toliko dramatična?

Zašto je ozljeda prednjeg križnog ligamenta toliko dramatična?


Unazad nekoliko tjedana krenula su prvenstva u mnogim sportovima širom Europe i svijeta. Povratak ligaških natjecanja donio nam je i neke loše vijesti, a to je da su tri vrhunska sportaša pretrpjela teže ozljede koljena, ozljede prednjeg križnog ligamenta.

Na reprezentativnoj utakmici između Nizozemske i Italije ozlijedila se jedna od najvećih nada talijanskog nogometa, igrač Rome Nicolo Zaniolo. Ovaj se igrač tek vratio nogometu, nakon što je prije osam mjeseci operirao ozljedu prednjeg križnog ligamenta desnog koljena. Sada je došlo do ozljede lijevog koljena.

Velika incidencija ponovnog ozljeđivanja

Nažalost, ova ozljeda uklapa se u crnu statistiku za igrače između 15. i 22. godine koji su u skupini sportaša s velikom incidencijom ponovnog ozljeđivanja nakon prve ozljede.

Vjerojatnost da će se na istoj strani ponoviti ozljeda u ovoj dobnoj skupini je 19%, a 13% na suprotnoj nozi, u periodu dvije godine od prve operacije. Ista sudbina zadesila je i našeg reprezentativca Marka Pjacu, koji se nakon druge ozljede uspješno oporavio i sada igra u Genovi.

Prije desetak dana ozlijedili su se igrač Liverpoola Virgil Van Dijk te rukometaš Paris Saint-Germaina Nikola Karabatić.

Operacija prednjeg križnog ligamenta i rehabilitacija

Zanimljivost je da je ova ozljeda u 70-80% slučajeva nekontaktna. Danas je standard liječenja sportaša nakon ove ozljede operacijski zahvat kojim se rekonstruira prednji križni ligament.

Brza operacija omogućuje brži početak rehabilitacije i eventualni brži povratak sportu. Kada govorimo o povratku sportu, dokazano je da povratak utakmicama nakon 9 mjeseci od operacije znatno smanjuje mogućnost ponavljanja ozljede.

Odluku o povratku sportu trebalo bi se donijeti konsenzusom između kirurga, fizioterapeuta, trenera zaduženog za izvedbu specifičnih vježbi za pojedini sport na temelju provedenih funkcionalnih, izometričkih i drugih testova koji se izvode i prikazuju prije konačne odluke.

Faktori koji mogu pridonijeti preuranjenoj odluci su period sezone u kojem sportaš želi nastupiti pod svaku cijenu (npr. play-off), pritisak kluba, sponzora, trenera, menadžera itd. Preuranjen povratak donosi veći rizik od ponavljajuće ozljede.

Prevencija ozljeda prednjeg križnog ligamenta programom FIFA 11+

Kako smo gore naveli u povećanom riziku od zadobivanja ove ozljede su mlađi sportaši, odnosno sportašice koje se češće ozljeđuju.

Prevencija ozljeda prednjeg križnog ligament koja je postala veliki epidemiološki problem u adolescenata je izvođenje programa vježbi zagrijavanja „11+” koje je osmislila FIFA.

Godine 2017. održali smo polaznicima UEFA A licence Nogometne akademije Hrvatskog nogometnog saveza edukaciju s FIFA instruktorima o utemeljenosti i važnosti provedbe ovog programa.

Broj novoozlijeđenih kod primjene ovog programa dva puta tjedno smanjuje se od 35-50%!


Denis Dobravac, fizioterapeut


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se