Member of Arsano Medical Group

Ugradnja totalne endoproteze kuka

Ugradnja totalne endoproteze kuka

Najčešći razlog ugradnje totalne endoproteze zgloba kuka uznapredovala je artroza kuka. Većina artroze kuka je primarna, što znači da nije poznat razlog nastanka artroze. Sekundarne artroze nastaju zbog definiranog poremećaja: najčešće kao posljedica nedovoljne razvijenosti kuka (displazija), ili nakon traume zgloba (prijelomi, iščašenja kuka).

Ugradnja totalne endoproteze kuka jedna je od najčešćih i najuspješnijih operacija moderne ortopedije. Moderna tehnologija izrade endoproteze, kvalitetni biomaterijali i napredna operativna tehnika omogućuju brz postoperativni oporavak i potpun nestanak boli prisutne prije operacije. Rehabilitacija muskulature i povećan raspon kretnji u operiranom zglobu vraćaju mogućnost kretanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti, bez pomoći štake ili štapa, dok se mlađi pacijenti uspješno (uz određena ograničenja) sigurno bave rekreativnim sportom.
 
Tehnika ugradnje

Klasična ugradnja totalne endoproteze u našoj ustanovi obično traje između 60 i 90 minuta. Nakon preoperativne pripreme, pristupa se operaciji i preciznom operativnom tehnikom pristupa na zglob kuka koji se iščaši. Bitno je napomenuti da je oštećenje muskulature minimalno, što omogućuje brzu rehabilitaciju uz očuvanu funkciju mišića kuka. Nakon iščašenja, prepili se vrat natkoljenične kosti i odstrani zajedno s glavom. Zatim se pristupa obradi acetabuluma (konkavni dio zgloba u zdjelici). Acetabulum se proširi posebnim instrumentima do željene veličine koja je preoperativno izmjerena na rendgenskoj slici. Nakon toga se, ovisno o vrsti endoproteze, postavi čašica. Kod bescementne endoproteze, čašica se zabije u zdjelicu i eventualno dodatno fiksira posebnim vijcima. Kod cementne endoproteze, koristi se cement kao sredstvo učvršćivanja između čašice i kosti acetabuluma.


Nakon postavljene čašice, na jednak način pristupa se pripremi femura (natkoljenična kost). Prvo se proširi središnji kanal kosti do željene veličine, a zatim se učvrsti femoralni dio endoproteze (stem). Kod bescementnog tipa endoproteze, stem se zabije u femur, dok se kod cementnog stema koristi cement na isti način kao i kod čašice. Nakon ugradnje stema, na njega se postavlja glavica i vrši se repozicija (vraćanje glavice u čašicu). Sve tri komponente endoproteze (čašica, stem i glavica) imaju više veličina te se individualno prilagođavaju svakom pacijentu. Time se rekonstruira anatomija kuka i izjednačava duljina nogu koje su često nejednake prije operacije. Nakon provjere kretnji zgloba i njegove stabilnosti, zatvara se operativno polje tako što se zašiju kapsula zgloba, zatim muskulatura i završno potkožje, posebnim intrakutanim šavovima koji su ispod razine kože i koji se ne vide. Takve šavove nije potrebno vaditi, a estetski su najprihvatljiviji zbog tankog ožiljka koji s vremenom izblijedi.

Kod određenih indikacija koristi se kombinacija bescementne čašice i cementnog stema. Takav oblik endoproteze naziva se hibrid.


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se