Ozljede stražnjeg križnog ligamenta

Ozljede stražnjeg križnog ligamenta

Stražnji križni ligament (PCL) jedan je od 4 glavna ligamenta u koljenu. Osim njega to su prednji križni (ACL), medijalni kolateralni (MCL), te lateralni kolateralni ligament (LCL).
 

PCL se nalazi straga u koljenu, od natkoljenice (femura) pa prema potkoljenici (tibiji). Njegova funkcija je da sprečava pomak potkoljenice prema straga. Mnogo je deblji i snažniji od ACL. Ozljede PCL su rjeđe nego ozljede drugih ligamenata (od 3 do 20% svih ligamentarnih ozljeda). Potrebna je veća energija da bi došlo do potpune rupture PCL. Upravo zato rjeđa je izolirana ozljeda, a nažalost češće su kombinirane ozljede sa drugim ligamentima. Najčešći uzrok ozljede su prometne nesreće (dashboard injury), poglavito motociklističke, ali i sportske ozljede (skijanje, nogomet..).
 
 

Simptomi ozljede PCL su bol, oticanje, šepanje i osjećaj nestabilnosti koljena. Vrlo često simptomi nisu jasni, te pacijent ne osjeća subjektivno tu nestabilnost. Zbog toga nije uvijek jednostavno postaviti ispravnu dijagnozu.
Ukoliko postoji nestabilnost, takvo se koljeno mora stabilizirati operacijskom rekonstrukcijom PCL. Operacija se vrši artroskopski, bez otvaranja zgloba.  Kao presadak (nadomjestak za puknuti ligament) može se koristiti više struktura, najčešće tetive mišića semitendinozusa i gracilisa koji se nalaze sa unutarnje strane gornjeg dijela potkoljenice ili dio tetive kvadricepsa sa prednje strane natkoljenice. Iznimno je važno rekonstruirati i druge ozlijeđene strukture. Najčešće su to kombinacije sa LCL ili ACL, ali moguće su sve kombinacije nestabilnosti.
Rehabilitacija nakon operacije je zahtjevna i dugotrajna. Ona je jednako važna kao i sama rekonstrukcija. Obično se očekuje povratak u punu aktivnost i kontaktni sport za 9 do 12 mjeseci nakon operacije. Neki pacijenti nikada ne postignu nivo sportske aktivnosti kao prije ozljede, ali ipak velika većina može se baviti rekreativnim sportom. 
Dakle, da bi se ispravno liječila ozljeda stražnjeg križnog ligamenta najprije se mora postaviti točna dijagnoza. Snimanje koljena magnetskom rezonancom (MRI) nije uvijek dovoljno da bi se postavila ispravna dijagnoza, potreban je klinički pregled i anamneza.
 
 
 
Napisao: Tomislav Anić, dr.med. spec.ortoped


Suradnja s osiguravajućim kućama

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se