Korištenje AMIC metode u operaciji gležnja

Korištenje AMIC metode u operaciji gležnja

Nakon dvotjedne ljetne stanke, bolnica dr. Nemec je u utorak ponovo započela radom inovativnom operacijom koju je vodio dr. Domagoj Perković.

U operaciji osteochondritisa dissecansa (OCD) talusa, jedne od kostiju gležnja, korištena je metoda AMIC (Autologous matrix induced chondrogenesis). Ova metoda koristi se u liječenju OCD-a velikih dimenzija i trenutno predstavlja najmoderniji način liječenja ovakvih poremećaja.

OCD je poremećaj kod kojeg zbog prekida dotoka krvi u kost koja se nalazi ispod zglobne hrskavice dolazi do propadanja koštanih stanica i bolova. U zahvatu je dio mrtve kosti talusa zamijenjen sa zdravom kosti uzetoj iz prednjeg djela zdjelice. Ta kost je zatim učvršćena posebnim biološkim ljepilom i pokrivena kolagenom membranom iz koje će se formirati nova hrskavica. Membrana je za ovu operaciju po prvi put uvezena u Hrvatsku.

Domagoj Perković, dr.med., specijalist ortoped, je diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Rijeci i nastavio poslijediplomsko obrazovanje na zavodu za anatomiju kao asistent. Nakon završene specijalizacije iz ortopedije i položenog specijalističkog ispita stalno zaposlen u Specijalnoj bolnici za ortopediju i opću kirurgiju "Dr. Nemec".

Tijekom specijalizacije započinje uže usavršavanje u kirurgiji gležnja i stopala te operacijama ugradnje endoproteze kuka. Prošao više stručnih edukacija u Nizozemskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji. Sudjeluje na svim specijaliziranim kongresima EFAS-a (Evropsko udruženje za kirurgiju gležnja i stopala). Koautor predavanja o novim operacijama haluksa valgusa održanog na svjetskom kongresu "FOOT INT" posvećenom kirurgiji stopala u Berlinu.

Područja interesa: prednja i stražnja artroskopija gležnja, artroskopska stabilizacija gležnja, operacija deformiteta prednjeg dijela stopala (čukljevi), kompleksne operacije fleksibilnog spuštenog stopala i kavovarus stopala. Ugradnja totalne endoproteze zgloba kuka.

Operacija gležnja AMIC metodom
Operacija gležnja AMIC metodom 
Operacija gležnja AMIC metodom
 


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se