FIFA 11+

Prevencijski program sportskog zagrijavanja

 FIFA 11+


U organizaciji Specijalne bolnice dr. Nemec u Sesvetama organizirala se edukacija za polaznike Nogometne Akademije Hrvatskog Nogometnog Saveza UEFA A licence iz prevencijskog programa zagrijavanja „FIFA 11+". Program se provodi kod amaterskih i profesionalnih igrača, starijih od 14 godina. Edukaciju su vodili licencirani instruktori iz Grčke A. Gioftsidou i G. Millionis zajedno sa Denisom Dobravcem, fizioterapeutom Specijalne bolnice dr. Nemec.

U sportskoj medicini se u posljednjem desetljeću puno pozornosti posvećuje prevenciji ozljeda u nogometu, a odnedavno i međunarodna sportska tijela poput Međunarodnog Olimpijskog odbora, proglasili su zaštitu zdravlja sportaša kao jedan od njihovih glavnih ciljeva.

Povijest "FIFA 11+"

Godine 1994., Fédération Internationale de Football Association (FIFA) osnovala je svoju službu za medicinsku procjenu i istraživački centar (F-MARC) s ciljem prevencije nogometnih ozljeda i promicanja nogometa kao sporta radi očuvanja i unapređenja zdravlja i aktivnosti u slobodno vrijeme.

Od tada FIFA promiče i razvija svoje programe za prevenciju od ozljeda "The 11" te kasnije "FIFA 11+".

Nogomet na amaterskoj ili rekreativnoj razini igra gotovo 300 milijuna ljudi diljem svijeta. Osim zdrave aktivnosti za slobodno vrijeme, nogomet kao kontaktni timski sport ima određen rizik od ozljeda. Medicinski tretman nogometnih ozljeda može imati značajan negativan socioekonomski utjecaj: na primjer u Švicarskoj (7.9 milijuna stanovnika), zdravstveni troškovi za nogometne ozljede iznosili u 2010 iznosili su gotovo 170 milijuna USD. Postoji opsežna literatura o učestalosti i karakteristikama nogometnih ozljeda te brojne znanstvene studije o programima prevencije ozljeda kod amaterskih igrača nogometa.

Preventivni program "FIFA 11+" razvio se iz "The 11" i „PEP" (Prevent Injury and Enhance Performance programme) programa te je predstavljen 2006. godine. Program je razvijen u suradnji Oslo Sports Trauma and Research Center OSTRC i Santa Monica Orthopaedic and Sports Medicine Research Foundation.

Preventivni program „FIFA 11+" je potpuni program zagrijavanja s vježbama trčanja na početku i kraju, vježbama za aktiviranje kardiovaskularnog sustava i specifičnim preventivnim vježbama s fokusom na jačanje trupa i nogu, balans i agilnost, svaki sa tri nivoa povećanja zahtjevnosti radi raznolikosti i napredovanja. Potrebno je oko 20 minuta za provedbu vježbi i ne zahtjeva posebnu opremu (osim seta čunjeva i lopti). "FIFA 11+" skraćuje vrijeme pripreme za trening ili utakmicu jer zamjenjuje uobičajeno zagrijavanje.

Znanstvena istraživanja programa "FIFA 11+"

Znanstvene studije (RCT) pokazuju da mlade ženske momčadi koje izvode "FIFA 11+" najmanje dva puta tjedno (kao standardno zagrijavanje prije treninga) imaju 37% manje ozljeda na treningu i 29% manje ozljeda na utakmicama, a teže ozljede smanjene su za 50%.

U drugoj RCT studiji u kanadskom ženskom nogometu mlađih uzrasta, Steffen i suradnici otkrili su da igrači s redovitom primjenom "FIFA 11+" pokazuju značajno poboljšanje u funkcionalnoj ravnoteži i manjem riziku od ozljeda.

Dvije nedavne studije na talijanskom jeziku kod amaterskih igrača pokazale su da je zagrijavanje ovim programom slično ili bolje od standardnog zagrijavanja i poboljšava neuromuskularnu kontrolu (trup / noge) i snagu fleksije koljena.

Drugi su autori pronašli poboljšanja u statičkoj / dinamičkoj ravnoteži i snazi mišića bedra u muškom nogometu.

U zadnjem istraživanju iz 2017. godine koji obuhvaća i analizira 6 studija o ovim preventivnim programima zabilježeno je smanjenje od 39% u pojavnosti ozljeda koljena.

Kome je namjenjen program "FIFA11+"?

Za strategiju širenja programa trener je ključna osoba koja promiče program kod svojih igrača. Razvijen je i napravljen informativni materijal o "FIFA 11+". Svi materijali dostupni su na četiri jezika (engleski, španjolski, njemački i francuski) i potpuno su besplatni!

"FIFA 11+" najbolje je podučavati trenerima u sklopu radionica. To je bio naš cilj! Uključuje teorijsko pozadinsko znanje i praktičnu demonstraciju vježbi.

Nacionalni nogometni savezi Španjolske, Japana, Italije, Brazila, Njemačke integrirali su "FIFA 11+" u svoj nastavni plan i program za trenere, a provodi se također u školama i na fakultetima.

Osim ovih zemalja i druge zemlje počinju integrirati program "FIFA 11+", kao što su Kostarika, Nizozemska, Danska, Poljska, Mađarska, Australija, Engleska, Tajland... a sada je i Hrvatska na tom popisu!

Smjernice o koracima potrebnim za provedbu a "FIFA 11+" u cijeloj zemlji u amaterskom nogometu su:

  • Bolje razumijevanje uloge nogometnog trenera kao ključne osobe u procesu implementacije
  • Smanjenje broja ozljeda u nogometu i troškova zdravstvenog sustava

Denis Dobravac, bacc.physioth.


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se