Bol u peti – Istine i zablude o petnom trnu

Bol u peti – Istine i zablude o petnom trnu


Bol u peti najčešće je uzrokovana upalom plantarne fascije. Ispravno se ova dijagnoza naziva plantarna fasciopatija. Plantarna fascija je čvrsta struktura koja se po tabanu pruža od petne kosti prema prstima. Pomaže nam u hodu; prilikom podizanja pete i odraza preko prstiju, fascija se zateže i olakšava korak. Mjesto gdje se plantarna fascija veže za petnu kost podložno je velikom opterećenju i samim time stvaranju upale.

Bol u peti kao simptom plantarne fasciopatije

Klasičan simptom je bol koja se javlja ujutro nakon ustajanja iz kreveta. Kada se stopalo zagrije i „rashoda" bolovi popuste. Velika većina pacijenata nastoji hodati po vanjskom rubu stopala i po prstima kako bi olakšala hod. Time samo pogoršavaju upalu koja često potraje nekoliko mjeseci prije nego se pacijent odluči na ortopedski pregled. Tipični pacijenti imaju između 40 i 60 godina, višak kilograma, aktivni su i većinu vremena provode hodajući i na nogama.

Zablude o ulozi petnog trna

Uvriježeno je mišljenje kako je uzrok plantarne fasciopatije petni trn. To je koštani izdanak na petnoj kosti koji se vidi na rendgenskoj snimci. Petni trn nema apsolutno nikakve veze s upalom plantarne fascije. Anatomski je smješten iznad samog hvatišta fascije i uz to je često prisutan kod pacijenata koji nemaju nikakvih simptoma ni upale. Dijagnozu plantarne fasciopatije postavljamo na temelju jasnih simptoma pacijenta (jutarnja bol) i boli uzrokovane pritiskom fascije na tipičnom mjestu, a ne gledanjem rendgenske slike.

Tretiranje boli u peti lijekovima

Pacijenti ponekad kao terapiju dobiju različite injekcije (blokade) na mjesto bolova. Uglavnom su to kombinacije analgetika (lijeka protiv bolova) i kortikosteroida (lijeka koji sprječava upalu). Nakon toga neko vrijeme budu bez bolova, no simptomi se gotovo uvijek vrate. Kortikosteroidi oslabljuju vezivne strukture u plantarnoj fasciji i mogu uzrokovati rupturu (puknuće) same fascije. Uz to ne rješavaju pravi uzrok upale i nisu dobar oblik liječenja. Injekcije bi općenito u prvim fazama liječenja trebalo izbjegavati zbog toga što postoje provjerene metode liječenja koje daju odlične rezultate.

Rehabilitacijsko liječenje boli u peti

Liječenje se sastoji od ciljane rehabilitacije i vježbi koje pacijent uglavnom izvodi sam. Bitno je strpljenje; bolovi koji su trajali nekoliko mjeseci neće nestati preko noći. Naučenu rehabilitaciju treba provoditi redovito i na adekvatan način. Dodatne mjere uključuju udobnu obuću s mekanim silikonskim povišenjem ispod obje pete. Operacijsko liječenje je iznimno rijetko i provodi se samo kod pacijenata koji ne reagiraju na ostale oblike liječenja kroz duži period, dakle preko godine dana.

 


Domagoj Perković dr.med. spec. ortoped


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se