Bol u kuku kod mlađih osoba

Bol u kuku kod mlađih osoba


Problem s kukom kod adolescenata i mladih odraslih se sve više prepoznaje kao uzrok bolova i smanjenih sportskih aktivnosti. Najčešća dijagnoza je FAI - femoroacetabularni impingement. Ova dugačka konstrukcija zapravo označava neprirodni sraz (impingement) između glave natkoljenične kosti (femura) i čašice kuka (acetabuluma).
 
Glava gubi svoj kuglasti oblik i na određenim mjestima postaje „jajolika" te pritišće na zglobnu hrskavicu i druge strukture unutar zgloba. S vremenom je moguć razvoj rane artroze kuka. Artroza označava degenerativno oštećenje zgloba sa gubitkom zglobne hrskavice i ograničenje kretnji.   
 

 
Pacijenti redovito opisuju bol ili nelagodu u preponi koja se širi na unutarnju stranu natkoljenice. Zbog toga se ova dijagnoza često pogrešno liječi kao preponska bol. Simptomi se javljaju tijekom sportske aktivnosti ili zahtjevnog tjelesnog rada. Često su prisutni samo kod određenih pokreta, primjerice dizanje iz čučnja ili sjedećeg položaja.
 
Iznimno je važno uzeti detaljnu anamnezu, odnosno potaknuti pacijenta da se prisjeti mogućih bolnih epizoda ili ozljeda u prošlosti te problema s kukom u djetinjstvu. Pored toga, pacijenti znaju napomenuti da u mladosti nisu bili gibljivi kao njihovi vršnjaci.
 
U kliničkom pregledu kuka u pravilu nalazimo ograničenje određenih kretnji uz karakterističnu oštru bol. Ta ograničena pokretljivost obično ne smeta pacijente jer se kretnje „kompenziraju" pokretima zdjelice i donjeg dijela leđa.Blagi i povremeni simptomi liječe se konzervativno, dakle fizikalnom terapijom i smanjenjem aktivnosti. Problem je što se ovaj poremećaj većinom javlja kod izrazito aktivnih ljudi i sportaša koji imaju visoke tjelesne zahtjeve.
 
Zbog toga kod izraženih simptoma treba pristupiti operacijskom liječenju.Kod manjih promjena oblika glave i čašice moguće je učiniti artroskopsku toaletu kuka. To je relativno zahtjevna operacija kod koje se posebnom kamerom i instrumentima ulazi u zglob i „brusi" višak kosti.Zlatni standard u liječenju FAI-ja koji se primjenjuje i u našoj bolnici je otvorena toaleta kuka. Prilikom ove operacije se posebnom kirurškom tehnikom uz čuvanje muskulature i zglobne kapsule kuk „iščaši".
 
Slijedi ponovno oblikovanje glave femura i rekonstrukcija oštećenih struktura te repozicija (vraćanje) glave u čašicu.Oporavak i fizikalna terapija traju oko dva mjeseca, nakon čega slijedi postupni povratak u punu aktivnost. 
 

Domagoj Perković, dr. med. spec. ortoped


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se