Member of Arsano Medical Group

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Fizikalna medicina i rehabilitacija, također poznata kao fizijatrija ili rehabilitacijska medicina, ima za cilj poboljšati i vratiti funkcionalnu sposobnost i kvalitetu života onima s tjelesnim oštećenjima ili invaliditetom koji utječu na mozak, leđnu moždinu, živce, kosti, zglobove, ligamente, mišiće i tetive. Liječnik specijalist u ovom području naziva se fizijatar.

Za razliku od ostalih medicinskih specijalnosti koje se usredotočuju na medicinski "lijek", ciljevi fizijatra su maksimizirati neovisnost pacijenata u svakodnevnim aktivnostima i poboljšati kvalitetu života.

 

Fizijatri su stručnjaci za izradu sveobuhvatnih planova liječenja usmjerenih na pacijenta i sastavni su članovi konzilijarnih timova. Koriste provjerene tretmane kako bi maksimizirali funkciju i kvalitetu života svojih pacijenata, koji mogu biti od novorođenačke do kasnije životne dobi.

Fizijatri rade u raznim kliničkim uvjetima, uključujući stacionarne i ambulantne. Oni imaju širok spektar znanja, uključujući mišićno-koštani, neurološki, reumatološki i kardiovaskularni sustav.

Neke od uobičajenih dijagnoza i populacija koje se liječe su ozljede kralježnične moždine, ozljede mozga (traumatske i ne-traumatske), moždani udar, multipla skleroza dječja paraliza, njega opeklina i mišićno-koštanog sustava i dječja rehabilitacija.

Fizijatri upravljaju kirurškim i nekirurškim stanjima, uključujući ortopedske ozljede, bolove i disfunkciju povezane s kralježnicom, profesionalne ozljede i sindrome prenaprezanja, liječenje dekubitusa, upravljanje spastičnošću i kroničnu bol. Fizijatri se obično nalaze u multidisciplinarnim timovima koje se sastoje od drugih fizijatara, ortopedskih kirurga i / ili neurokirurga.


This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree