Member of Arsano Medical Group

Naglasci sa 25. Međunarodne konferencije sportske rehabilitacije i traumatologije - London

Naglasci sa 25. Međunarodne konferencije sportske rehabilitacije i traumatologije - London

Od 09.-11.04.2016. u Londonu se održala 25. Međunarodna konferencija u organizaciji FIFA-e i ISOKINETIC-a na temu „Football Medicine Strategies - Return to play".  Ovogodišnja konferencija bila je usmjerena traženju odgovora koji bi bio  najoptimalniji  trenutak za povratak treninzima i utakmicama nogometaša koji su zadobili ozljedu ili su u procesu rehabilitacije nakon operativnog zahvata.

Kao podloga teme konferencije odabran je  članak objavljen u British Journal of Sports Medicine 2014. godine autora Ardern CL i suradnika s naslovom „Fifty-five per cent return to competitive sport following anterior cruciate ligament reconstruction surgery: an updated systematic review and meta-analysis including aspects of physical functioning and contextual factors". Zaključak ovog preglednog članka je da se samo 55% igrača vrati natjecateljskom sportu nakon operacijske rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta (engl. anterior cruciate ligament) na onom nivou koji su imali prije  ozljede.  

Tema  rehabilitacije i povratka treninzima i utakmicama nakon rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta nametnula se kao jedna od najinteresantnijih tema. Izlagači su bili  ortopedi, fizioterapeuti, kondicijski treneri, treneri zaduženi za izvedbu sportaša. Svi navedeni stručnjaci sudjeluju u  planiranju i procjeni sportaša u svim fazama rehabilitacije.

Stav većine izlagača je da vrijeme potrebno za sanaciju i povratak nogometu nakon operacijske rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta  ne bi trebao biti kraći od 9 mjeseci. Neki su zagovarali i godinu dana, jer smatraju da svi moraju biti svjesni  da je   rehabilitacija dug i složen proces te da igrač, obitelj igrača, klub, manager, mediji i svi ostali koji očekuju povratak igrača ne bi radili nepotreban pritisak na rehabilitacijski tim i igrača dok se ne zadovolje kriteriji za puni povratak.

Druga tema koja se nametnula bila je uporaba Stanične terapije (engl. Platelet rich plasma, skr. PRP)u sportskoj medicini. Iako je bilo ohrabrujućih izlaganja vodećih svjetskih stručnjaka urednik časopisa Bristih Journal of Sports Medicine Kharim Khan zaključio je da nema znanstvenih dokaza da PRP pomaže u liječenju sportskih ozljeda,  posebno u liječenju tetiva i mišića. Pomodnost oko uporabe PRP-a u terapiji pripisao je jakom medijskom pritisku na istraživače od strane farmaceutskih kompanija. Treba dodati da se istraživanja oko terapije PRP-om intenzivno provode od 1970-ih godina.

Osim ovih tema bile su zastupljene teme iz povratka  u sport nakon drugih ozljeda koljena, ozljeda ramena, kuka i prepone, gležnja i stopala, mišića, tetiva i ligamenata, straha od ponovnog ozljeđivanja i kako ga prevladati.

Posebno se govorilo o funkcionalnim vježbama, kriterijima za progresivno opterećenje tijekom rehabilitacije, neuromuskulanom treningu, manualnoj terapiji u sportskoj medicini i ostalim metodama koje fizioterapeuti koriste.

Konferencija je zaključena izlaganjima liječnika i fizioterapeuta  vodećih svjetskih klubova  i reprezentacija o važnosti znanstveno utemeljenih metoda treninga u školama nogometa kako bi se postigli optimalni uvjeti za razvoj nogometaša i smanjio broj sportom uzrokovanih ozljeda.

Autor: Denis Dobravac, bacc. physioth.


Questa pagina utilizza i cookie per fornire una migliore esperienza utente. Per continuare a utilizzare il sito, fai clic su "Sono d'accordo". Le impostazioni dei cookie possono essere configurate nel tuo web browser. Ulteriori informazioni potete trovare qui. Sono d'accordo