Member of Arsano Medical Group

Kronična bolest vena - Uzroci, pregled i liječenje

Kronična bolest vena - Uzroci, pregled i liječenje

Kronična bolest vena vrlo je česta, češća u žena i nije samo estetski poremećaj, već može ozbiljno ugroziti zdravlje pacijenata.

Proširene vene imaju različite uzroke, od kojih su najvažniji nasljedni, prekomjerna težina, utjecaj hormona tijekom trudnoće i uzimanje kontraceptiva, nedostatak kretanja, uska odjeća, rad u stojećem položaju i izloženost vrućini, slabost krvožilnog zida ili upala u samom zidu, koja oštećuje ventile i tako uzrokuje obrnuti protok krvi. Proširene vene nisu samo problemi zbog izgleda (kozmetički problem) već uzrokuju i probleme kao što su noćni grčevi u bokovima, osjećaj teških nogu, smeđa koža na potkoljenicama, svrbež kože potkoljenica i oticanje potkoljenica (posebno u području gležnja). Kod pacijenata kod kojih se dogodi upala površinskih vena, koža s godinama može postati smeđa, a na potkoljenici se čak može pojaviti bolan čir.

Napredak bolesti vena

Bolest napreduje u nekoliko faza. U prvoj fazi na koži se pojavljuju estetski uznemirujuće promjene kao sitne proširene vene koje plave. Na prijelazu u drugu fazu, međutim, pojavljuju se deblje proširene vene promjera veće od 4 mm, kao i problemi poput umornih, teških nogu, peckanje , oteklina u području gležnja, posebno navečer. U trećoj fazi dolazi do otekline, a u sljedećim fazama dolazi do promjena na koži koje su nepovratne. Koža potamni , može imati bijele mrlje, koža postaje tvrđa. Te su promjene nepovratne i ne vraćaju se u potpunosti u prvobitno stanje, čak i ako je pacijent operiran i oštećene vene uklonjene. Važno je da pacijenti započnu liječenje prije nego što se pojave nepovratne promjene na koži. U posljednjoj fazi na tako oštećenoj koži pojavljuje se čir na potkoljenici.

Pregled

Važno je uzeti detaljnu anamnezu i napraviti pregled pacijenta u stojećem položaju. Kroz sam razgovor identificiramo stresore za razvoj bolesti, a također i način života, koji značajno utječu na razvoj bolesti i uspjeh liječenja. Ultrazvučni pregled slikom krvotoka "Doppler" vrlo je važan za procjenu stanja, odgovarajuću terapiju i planiranje moguće kirurške intervencije. Koristi se za procjenu mogućnosti laserske kirurgije, jer nisu sve vene prikladne za ovu vrstu liječenja.

Liječenje u početnim fazama

U početnim fazama, kod blage venske insuficijencije, liječi se konzervativno. Važno je promijeniti način života gubljenjem kilograma i povećanjem vježbanja. Sportovi koji odgovaraju venama su hodanje, biciklizam, plivanje u hladnoj vodi. Sportovi poput košarke, odbojke, tenisa i nogometa, nisu preporučljivi. Lijekovi poput Detralexa također su učinkoviti u smanjenju problema s kojima se pacijenti susreću.

Najučinkovitiji način sprječavanja napredovanja bolesti je kompresijski tretman čarapama, koji mora imati odgovarajuću razinu kompresije i prave mjere prema veličini udova. U početnoj fazi varikozne vene mogu se liječiti takozvanim sklerozacijama. U vene ubrizgavamo kemikaliju zbog koje se vena lijepi, na kraju umire i nestaje. Nakon injekcije potrebna je kompresijska terapija koja traje 14 dana. Učinkovita je, sigurna i jeftina metoda koja daje izvrsne estetske rezultate. Rijetka komplikacija koja se može pojaviti tijekom liječenja je promjena boje ka tamnijoj ili hiperpigmentacija kože koja se stvara u koži, ali to nestaje najkasnije u roku od godinu dana. U kasnijim fazama, kada je dublji sustav oštećen ili se promjene već pojavljuju na koži tibije, potrebno je kirurško liječenje.

Postoji nekoliko načina - klasični, laserski i radiofrekventni tretman. Ultrazvučni pregled važan je za odabir načina rada, kao i želje i suradnju pacijenta.

Tijek laserske operacije

Prije operacije razgovaramo s pacijentom. Nakon toga pacijent dobije blagi sedativ, na koži iscrtavamo izbočene proširene vene koje ćemo tijekom operacija uklanjati malim rezovima, radimo ultrazvuk i ponovno procjenjujemo zahvaćene vene i njihovu širinu . Slijedi pranje zahvaćene noge i prekrivanje sterilnim materijalima. Mjesto uboda vene je otupjelo i žica za vođenje se umetne u oboljelu venu uz pomoć ultrazvuka. Uz pomoć katetera uvodi se laserska sonda i njezin se položaj provjerava ultrazvukom. Prije nego što se vena počne zagrijavati, područje otupi uz pomoć nekoliko šavova oko same vene. Nakon toga slijedi uklanjanje proširenih vena u potkožnom tkivu, koje su bile označene na koži prije operacije. Ovim sitnim urezima nisu potrebni šavovi, jer rane zacjeljuju u roku od tjedan dana nakon operacije, a na koži su vidljiva samo sitna mjesta koja estetski ne smetaju i gotovo su nevidljiva.

Nakon operacije potrebno je staviti kompresijsku čarapu i elastični zavoj koji uklonite prije spavanja, odmah se odjenite i nakon nekoliko minuta krenite u kratku šetnju. Prvog dana preporučujemo nekoliko kratkih šetnji ili vožnju biciklom, a nakon tjedan dana i kupanje. Također propisujemo injekcije protiv ugrušaka u dubokim venama koje primjenjujete 6 dana nakon zahvata. Nosite kompresijsku čarapu neprekidno 24 sata, a zatim 4 tjedna nakon postupka tijekom dana ili dok ne dođe do boli. Bolovanje traje 3-14 dana, ovisno o opterećenju.

Moguće komplikacije nakon operacije

  • manje krvarenje (zaustavlja se ako legnete i podignite nogu)
  • oštećenje kožnog živca (stanje se poboljšava nakon nekoliko tjedana i često postaje nenametljivo)
  • 5-10 dana nakon zahvata, što je odgovor na lasersko zagrijavanje vene, bol prolazi za nekoliko dana
  • veći hematomi na koži i otvrdnjavanje tijekom laserski tretirane vene (nestaju u roku od nekoliko tjedana nakon zahvata)
  • upala rane, površinska upala vena (tromboflebitis)
  • duboka venska tromboza i plućna embolija (vrlo rijetko)

dr. Tamara Klarić, dr.med.spec. opće kirurgije


Questa pagina utilizza i cookie per fornire una migliore esperienza utente. Per continuare a utilizzare il sito, fai clic su "Sono d'accordo". Le impostazioni dei cookie possono essere configurate nel tuo web browser. Ulteriori informazioni potete trovare qui. Sono d'accordo