Member of Arsano Medical Group

Korištenje AMIC metode u operaciji gležnja

Korištenje AMIC metode u operaciji gležnja

Nakon dvotjedne ljetne stanke, bolnica dr. Nemec je u utorak ponovo započela radom inovativnom operacijom koju je vodio dr. Domagoj Perković.

U operaciji osteochondritisa dissecansa (OCD) talusa, jedne od kostiju gležnja, korištena je metoda AMIC (Autologous matrix induced chondrogenesis). Ova metoda koristi se u liječenju OCD-a velikih dimenzija i trenutno predstavlja najmoderniji način liječenja ovakvih poremećaja.

OCD je poremećaj kod kojeg zbog prekida dotoka krvi u kost koja se nalazi ispod zglobne hrskavice dolazi do propadanja koštanih stanica i bolova. U zahvatu je dio mrtve kosti talusa zamijenjen sa zdravom kosti uzetoj iz prednjeg djela zdjelice. Ta kost je zatim učvršćena posebnim biološkim ljepilom i pokrivena kolagenom membranom iz koje će se formirati nova hrskavica. Membrana je za ovu operaciju po prvi put uvezena u Hrvatsku.

Domagoj Perković, dr.med., specijalist ortoped, je diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Rijeci i nastavio poslijediplomsko obrazovanje na zavodu za anatomiju kao asistent. Nakon završene specijalizacije iz ortopedije i položenog specijalističkog ispita stalno zaposlen u Specijalnoj bolnici za ortopediju i opću kirurgiju "Dr. Nemec".

Tijekom specijalizacije započinje uže usavršavanje u kirurgiji gležnja i stopala te operacijama ugradnje endoproteze kuka. Prošao više stručnih edukacija u Nizozemskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji. Sudjeluje na svim specijaliziranim kongresima EFAS-a (Evropsko udruženje za kirurgiju gležnja i stopala). Koautor predavanja o novim operacijama haluksa valgusa održanog na svjetskom kongresu "FOOT INT" posvećenom kirurgiji stopala u Berlinu.

Područja interesa: prednja i stražnja artroskopija gležnja, artroskopska stabilizacija gležnja, operacija deformiteta prednjeg dijela stopala (čukljevi), kompleksne operacije fleksibilnog spuštenog stopala i kavovarus stopala. Ugradnja totalne endoproteze zgloba kuka.

Operacija gležnja AMIC metodom
Operacija gležnja AMIC metodom 
Operacija gležnja AMIC metodom
 


Questa pagina utilizza i cookie per fornire una migliore esperienza utente. Per continuare a utilizzare il sito, fai clic su "Sono d'accordo". Le impostazioni dei cookie possono essere configurate nel tuo web browser. Ulteriori informazioni potete trovare qui. Sono d'accordo