Ugradnja umjetnog kuka - često pitana pitanja

Ugradnja umjetnog kuka - često pitana pitanja


Pacijenti često pitaju: doktore kakva je proteza kuka koje ćete mi ugraditi na operaciji? Koliko će mi proteza trajati? Ima li boljih?

Odgovor na to pitanje nije jednostavan. Na ishod operacije utječe više čimbenika. Možemo ih kratko podijeliti na tzv. unutarnje - vezane uz pacijenta ( stupanj i vrsta oštećenja kuka, ostale bolesti, dob, tjelesna težina… ) i tzv. vanjske - povezane s operacijskim zahvatom ( kirurška tehnika, kvaliteta ugrađenih materijala, kvaliteta operacijskih sala ). Jedan od važnih faktora koji utječe na trajnost je i kvaliteta ugrađene endoproteze.


Kako odabrati kvalitetne endoproteze? Kako znati koje su endoproteze kuka dobre ili bolje od ostalih?

Nakon višegodišnjeg sustavnog i vrlo preciznog praćenja ugrađenih proteza postoje jasni pokazatelji koji su modeli i proizvođači najbolji i koje proteze daju visoki postotak sigurnosti odnosno dugotrajnosti. Danas se općenito smatra da nešto više od 90 % ugrađenih endoproteza kuka traje 15 godina.

Sustavno praćenje ugrađenih endoproteza započelo je osnivanjem registara, najprije u skandinavskim zemljama, a danas registre ima većina zapadnih zemalja.

Jedan od poznatijih i vrlo preciznih je Nationa joint registry ( NJR ) of England and Wales. Godišnje taj registar prati od oko 80 tisuća ugrađenih umjetnih kukova, a do sada je od 2003. godine analizirano 620 000 ugrađenih proteza. Osim vrsta proteza prati se i rad pojedinih bolnica, uspoređuju se različite kirurške tehnike. Tako se detektiraju loši proizvodi, problematične bolnice i ispravljaju greške.

U našoj ustanovi se ugrađuju endoproteze kuka koje prema tom registru imaju nabolje pokazatelje i ugrađuju se u najvećem broju, a visoko su rangirane i u ostali registrima ( Australija, Skandinavske zemlje ). Smatramo da prije operacije liječnik mora informirati pacijenta koju endoprotezu na operaciji planira ugraditi u kuk. Treba navesti model i naziv proizvođača. Zahvaljujući spomenutim registrima, a koji su dostupni na internetu, pacijent može sam pregledati rezultate za pojedinu protezu. Također je važno reći da se u registrima analiziraju samo renomirani proizvođači i modeli. Ukoliko endoprotezu ne nalazimo u registrima njena kvaliteta može biti upitna, jer nije uključena u proces sustavnog i neovisnog praćenja.


Više na sljedećim linkovima:

Ratko Salamon dr. med. – spec. ortoped


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se