Tijek oporavka

Tijek oporavka

Po dolasku u sobu, pacijenta se spaja na nadzorni sustav, kojim se nastavlja praćenje vitalnih funkcija. Poslije operacije, normalno je da se javlja određena bol. U našoj bolnici posebnu pažnju posvećujemo sprječavanju boli. Svi pacijenti redovito dobivaju analgetike (lijekove za ublažavanje boli), u obliku infuzije, tableta ili čepića. Ukoliko, unatoč primijenjenoj analgetskoj terapiji, pacijent osjeća bol, dužan je o tome obavijestiti medicinsko osoblje kako bi se dodatnim mjerama bol smanjila na najmanju moguću mjeru. Nakon operacije normalno je oticanje nogu (i duže vrijeme nakon operacije), kao i promjena boje kože (od tamnocrvene, ljubičaste, do zelenkaste i žute). 

 
Uzimanje hrane neposredno nakon operacije dogovara se s medicinskim osobljem, a u pravilu je to lagana hrana koja u manjoj mjeri opterećuje organizam. Tekućinu treba piti polako, učestalo, i u malim količinama. Nakon što organizam "prihvati" prve količine tekućine i hrane, uvelike je olakšan put oporavka. Sve potrebne informacije o zahvatu i poslijeoperativnom tretmanu pacijent će dobiti od liječnika. 
 
Informacije vezane za smještaj, higijenske potrebe boravak i drugo, dat će osoblje bolnice. 
 
Uz svaki krevet i u svakom toaletnom prostoru, nalazi se pozivni alarmni uređaj kojim se, u slučaju potrebe, može pozvati medicinsko osoblje. Posebno je važno ne uzimati nikakve vlastite lijekove ili pripravke koji nisu na bolesničkoj listi i koje nije odobrio liječnik. 
 
Oporavak se ubrzava vježbanjem i redovitim provođenjem fizikalne terapije. Vježbe pokazuje i nadzire fizioterapeut. Iako vježbe na početku mogu biti neugodne, one su važne u sprečavanju komplikacija nakon operacije. 


Suradnja s osiguravajućim kućama

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se