Personalizirana medicina i individualan pristup pacijentu

Personalizirana medicina i individualan pristup pacijentu

Uspješna operacija zajednički je cilj pacijenta i liječnika. U svakodnevnom poslu liječnici se vode pravilima medicinske struke; uzimaju u obzir svoje iskustvo, znanje i medicinski način razmišljanja kako bi na najbolji način liječili pacijenta. Liječnik često zaboravlja da je pacijentu svaki, pa i rutinski operacijski zahvat nova, nepoznata i u pravilu stresna situacija.

Pacijent doživljava svoje liječenje i operaciju na potpuno drugačiji način od liječnika. Gledati liječenje očima pacijenta apsolutni je prioritet u našoj bolnici. Već na prvom pregledu i postavljanju indikacije za operaciju ortoped se upoznaje s pacijentom. Iznimno je važno detaljno objasniti pacijentu koje su mogućnosti operacijskog liječenja, kakav ishod se očekuje te koji su mogući rizici i komplikacije.

Jednako je važno dati pacijentu dovoljno vremena da razmisli o operaciji i ponovno kontaktira svog operatera radi dodatnih pitanja, što pacijenti vrlo često čine.

Nakon odluke o operaciji pacijentu se odredi datum zahvata te obavlja potrebne pretrage kako bi se liječnički tim upoznao s njegovim tjelesnim stanjem. Kod svih većih operacija pacijent dolazi u bolnicu "Dr.Nemec" dan prije operacije. Odmah po dolasku dobiva unaprijed propisane lijekove važne za siguran ishod operacije te lijekove protiv bolova. S terapijom boli važno je započeti prije same operacije. Nakon razgovora s operaterom i anesteziologom pacijent se priprema za anesteziju.

Za većinu pacijenata anestezija je veći stres od same operacije i zato je iznimno važna individualna prilagodba pacijentu. Zbog prednosti koje ima u odnosu na opću anesteziju, preko 90% naših pacijenata odlučuje se za subarahnoidalnu (spinalnu) anesteziju. Na taj način je moguće da pacijent ostane budan i ovisno o vlastitoj želji, prati tijek zahvata na ekranu uz razgovor s kirurgom. Većina pacijenata koji izaberu spinalnu anesteziju žele prespavati tijek zahvata pa im u tom slučaju anesteziolog daje sedative koji izazivaju lagan i ugodan san. Dio pacijenata ne želi osjetiti ni ubod iglom zbog čega ih anesteziolog nakratko uspava na nekoliko minuta koliko traje davanje spinalne anestezije.

Tijekom cijelog boravka u bolnici pacijent je spojen na monitore koji se nadziru u svim prostorima u kojima boravi medicinsko osoblje. Nakon dolaska u sobu odabire obrok i nastoji piti što više tekućine. Adekvatna nadoknada kalorija i tekućine važni su za opće stanje i raspoloženje pacijenta nakon operacije. Prvu noć nakon operacije pacijent uz lijekove protiv bolova dobiva i lijekove za lakše spavanje jer je tijelo obično iscrpljeno. Dan nakon operacije kreće rana fizikalna rehabilitacija koja ima za cilj što raniju mobilizaciju operiranog zgloba i brži oporavak. Fizioterapeuti naše bolnice svakom pacijentu pristupaju individualno, sukladno njegovim mogućnostima i težini zahvata. Oporavak u ranim fazama nakon operacije za većinu pacijenata ide iznenađujuće brzo.

Ukoliko se ne radi o jednodnevnoj kirurgiji, četvrti dan nakon operacije pacijenti se prebacuju u specijaliziranu ustanovu za stacionarnu medicinsku rehabilitaciju odabranu od strane pacijenta. Do tog vremena pacijent uredno hoda uz pomoć dvije štake i ima većinu kretnji operiranog kuka ili koljena. Rehabilitacija se nastavlja iduća tri tjedna. Većina pacijenata s ugrađenom endoprotezom kuka ili koljena mjesec dana nakon operacije hoda bez štaka, a dva mjeseca nakon operacije može početi voziti automobil. Redoviti pregledi i kontrole obavezan su završetak liječenja u kojem je pacijent u pravom smislu riječi centar pažnje. Ovakvim pristupom operacija prestaje biti stres i prema rječima naših pacijenata, pretvara se u iskustvo kojeg se rado sjećaju.


Katijana Mežnarić, Poslovna voditeljica


Suradnja s osiguravajućim kućama

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se