Personalizirana medicina i individualan pristup pacijentu

Personalizirana medicina i individualan pristup pacijentu


Uspješna operacija zajednički je cilj pacijenta i liječnika. U svakodnevnom poslu liječnici se vode pravilima medicinske struke; uzimaju u obzir svoje iskustvo, znanje i medicinski način razmišljanja kako bi na najbolji način liječili pacijenta. Liječnik često zaboravlja da je pacijentu svaki, pa i rutinski operacijski zahvat nova, nepoznata i u pravilu stresna situacija.

Pacijent doživljava svoje liječenje i operaciju na potpuno drugačiji način od liječnika. Gledati liječenje očima pacijenta apsolutni je prioritet u našoj bolnici. Već na prvom pregledu i postavljanju indikacije za operaciju ortoped se upoznaje s pacijentom. Iznimno je važno detaljno objasniti pacijentu koje su mogućnosti operacijskog liječenja, kakav ishod se očekuje te koji su mogući rizici i komplikacije.

Jednako je važno dati pacijentu dovoljno vremena da razmisli o operaciji i ponovno kontaktira svog operatera radi dodatnih pitanja, što pacijenti vrlo često čine.

Nakon odluke o operaciji pacijentu se odredi datum zahvata te obavlja potrebne pretrage kako bi se liječnički tim upoznao s njegovim tjelesnim stanjem. Kod svih većih operacija pacijent dolazi u bolnicu "Dr.Nemec" dan prije operacije. Odmah po dolasku dobiva unaprijed propisane lijekove važne za siguran ishod operacije te lijekove protiv bolova. S terapijom boli važno je započeti prije same operacije. Nakon razgovora s operaterom i anesteziologom pacijent se priprema za anesteziju.

Za većinu pacijenata anestezija je veći stres od same operacije i zato je iznimno važna individualna prilagodba pacijentu. Zbog prednosti koje ima u odnosu na opću anesteziju, preko 90% naših pacijenata odlučuje se za subarahnoidalnu (spinalnu) anesteziju. Na taj način je moguće da pacijent ostane budan i ovisno o vlastitoj želji, prati tijek zahvata na ekranu uz razgovor s kirurgom. Većina pacijenata koji izaberu spinalnu anesteziju žele prespavati tijek zahvata pa im u tom slučaju anesteziolog daje sedative koji izazivaju lagan i ugodan san. Dio pacijenata ne želi osjetiti ni ubod iglom zbog čega ih anesteziolog nakratko uspava na nekoliko minuta koliko traje davanje spinalne anestezije.

Tijekom cijelog boravka u bolnici pacijent je spojen na monitore koji se nadziru u svim prostorima u kojima boravi medicinsko osoblje. Nakon dolaska u sobu odabire obrok i nastoji piti što više tekućine. Adekvatna nadoknada kalorija i tekućine važni su za opće stanje i raspoloženje pacijenta nakon operacije. Prvu noć nakon operacije pacijent uz lijekove protiv bolova dobiva i lijekove za lakše spavanje jer je tijelo obično iscrpljeno. Dan nakon operacije kreće rana fizikalna rehabilitacija koja ima za cilj što raniju mobilizaciju operiranog zgloba i brži oporavak. Fizioterapeuti naše bolnice svakom pacijentu pristupaju individualno, sukladno njegovim mogućnostima i težini zahvata. Oporavak u ranim fazama nakon operacije za većinu pacijenata ide iznenađujuće brzo.

Ukoliko se ne radi o jednodnevnoj kirurgiji, četvrti dan nakon operacije pacijenti se prebacuju u specijaliziranu ustanovu za stacionarnu medicinsku rehabilitaciju odabranu od strane pacijenta. Do tog vremena pacijent uredno hoda uz pomoć dvije štake i ima većinu kretnji operiranog kuka ili koljena. Rehabilitacija se nastavlja iduća tri tjedna. Većina pacijenata s ugrađenom endoprotezom kuka ili koljena mjesec dana nakon operacije hoda bez štaka, a dva mjeseca nakon operacije može početi voziti automobil. Redoviti pregledi i kontrole obavezan su završetak liječenja u kojem je pacijent u pravom smislu riječi centar pažnje. Ovakvim pristupom operacija prestaje biti stres i prema rječima naših pacijenata, pretvara se u iskustvo kojeg se rado sjećaju.


Katijana Mežnarić, Poslovna voditeljica


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se