Nestabilnost patele - luksacija patele

Nestabilnost patele - luksacija patele

Iskakanje patele ( luksacija  patele ), učestala je bolest kod djece i adolescenata. Više je uzroka nestabilnosti; labavost ligamenata, povišena čašica (patella alta ), slabija razvijenost bedrene kosti (trohleje), pojačan " X " koljena, te povećan kut kvadricepsa (Q kut).
 
Nakon prve luksacije patele, u većini slučajeva, liječenje je konzervativno (neoperacijsko). Na koljeno se stavi ortoza za patelu. Odmah se počinje izometričkim vježbama, a kasnije s vježbama jačanja mišića (m.vastus obliqus), kao i vježbe jačanja glutealne muskulature.
 
U slučajevima kada je došlo do otrgnuća  hrskavično-koštanog fragmenta ( koljeno otečeno-krv u koljenu), ili oštećenja retinakuluma, daljna je terapija operacijska. Zbog toga nakon luksacije patele obvezno je napraviti MRI  koljena, a kod otečenog koljena, koljeno punktirati. Ukoliko konzervativna terapija ne uspije, odnosno patela i dalje ostane nestabilna indiciran je operacijski zahvat, kao i kod navedenih oštećenja  koja su utvrđena na MRI pretrazi.
 
Prije operacijskog zahvata, potrebno je napraviti i rentgenološku obradu oba koljena, da bi se utvrdio položaj patele u odnosu na bedrenu kost.
 
Kod djece i adolescenata, najčešće se radi opuštanje lateralnog retinakuluma, medijalno šivanje (rafija) ili rekonstrukcija medijalnog patelofemoralnog ligamenta. 
 
Kod pacijenata kod kojih je završio rast,  ovisno prema položaju patele i uzrocima nestabilnosti, radi se i koštana operacija, odnosno medijalizacija patele a po potrebi i u kombinaciji sa distalizacijom hvatišta ligamenta.Rehabilitacijski protokol nakon operacije različit je kod pojedinih kirurga. Obično se stavi ortoza 4-6 tjedana, počinje se postupno razgibavanje koljena. Dozvoljeno je djelomično opterećenje noge, te nakon 4-6 tjedana postupno puno opterećenje. Trčanje je dozvoljeno 3-4 mjeseca nakon operacije, a sportske aktivnosti 4-6 mjeseca nakon operacije.
 

Tomislav Anić dr. med. – spec. ortoped

Prof. dr. sc. Boris Nemec dr. med. – spec. ortoped


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se