Hallus valgus ili čukalj - Odgovori na najčešća pitanja!

Hallus valgus ili čukalj - Odgovori na najčešća pitanja!


Što je Hallux valgus?

Hallux valgus ili hrvatski čukalj je najčešći deformitet prednjeg dijela stopala. Zbog krivljenja prstiju dolazi do promjene opterećenja stopala. To uzrokuje bolove u kretanju i probleme prilikom izbora obuće. Hallux valgus započinje s krivljenjem palca prema manjim prstima stopala, dok se prvi bolovi vrlo često javljaju ispod i iznad drugog prsta koji se također deformira. S vremenom bolovi postaju izraženiji, a izbor obuće jako sužen.
Zašto nastaje Hallux valgus?

Hallux valgus je kompleksan pojam. To je prije svega nasljedni deformitet što znači da postoji genetska sklonost za razvoj valgusa. Pacijentice uvijek spomenu kako je kod majke, bake ili sestre također prisutan valgus. Napominjem da se valgus javlja i kod muškaraca, ali puno rjeđe i sa nešto drugačijim simptomima. Kompleksan je zato što ima više oblika, i može se javiti u različitim periodima života. Ne uzrokuje uvijek bolove, dakle ima pacijentica sa izraženim valgus deformitetom koje ne osjećaju veće poteškoće. Sve je to razlog za individualan pristup svakoj pacijentici.

Vraća li se Hallux valgus nakon operacije?

Moderna kirurgija stopala razvila se tek u posljednjih dvadesetak godina, i smatra se mladom strukom. Isto vrijedi i za operacije valgus deformiteta. Zahvati koji su se nekad izvodili nisu uzimali u obzir cijeli deformitet nego samo jedan njegov dio. Moje mišljenje je da se nakon takvih operacija nema što vraćati jer deformitet uopće nije ispravljen i izliječen. Nažalost, I danas se u nekim bolnicama izvode operacije za koje se pred dvadesetak godina utvrdilo kako imaju loše rezultate.

Može li se Hallux valgus izliječiti bez operacije?

Ne može. Čitava industrija raznih ortoza, krema, čudotvornih metoda i sličnih proizvoda kakvih na internetu ima bezbroj je laž i prodavanje magle. Deformitet se ne može ukloniti ničim osim operacijom. Moguće je nošenjem adekvatne obuće i uložaka umanjiti simptome i bolove. Nije svaki valgus deformitet indikacija za operaciju. Ali uvjeravati ljude da će se valgus povući korištenjem ortoza je jednostavno laž.

Kada ići na operaciju?

Ovo je najčešće postavljeno pitanje u mojoj ordinaciji. Treba uzeti u obzir više faktora kao što je dob, nivo aktivnosti, intenzitet boli, važnost obuće i slično. Postoje pacijentice koje nemaju većih problema s valgusom i uz manju korekciju obuće mogu normalno funkcionirati. Jednako tako postoje pacijentice koje valgus smeta samo estetski, i koje ne osjećaju nikakve bolove. I jednoj i drugoj skupini kažem da za njih operacija nije najbolja opcija.

Općenito je potrebno detaljno pregledati stopalo i popričati s pacijenticom. Obavezne su i adekvatne rendgenske snimke stopala. Tada se može sugerirati optimalna metoda liječenja.


Domagoj Perković, dr. med. spec-ortoped


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se