Endovenski laserski tretmani - općenito

Endovenski laserski tretmani - općenito

Bolesti vena česta su pojava. Ovisno o fazi bolesti, problemi s venama liječe se na više načina, a metoda koja već više od deset godina u svijetu dokazuje svoju uspješnost i zamjenjuje klasičnu operaciju vena su endovenski laserski zahvati.


– Endovenski laserski zahvati kod bolesti vena imaju puno prednosti u odnosu na klasične operacije vena: rade se u lokalnoj anesteziji, ne zahtijevaju hospitalizaciju i pacijent odmah nakon operacije odlazi kući. Uspješnost je veća nego kod klasične operacije i kreće se do 97 posto. Klasična operacija ostavlja cijeli tunel ozlijeđenog tkiva dok se kod lasera pak radi o minimalnoj traumi okolnog tkiva jer sam laser ulazi u venu, a okolno tkivo se zaštiti tekućinom i lokalnim anestetikom. Također, kod klasične operacije vena čarape se nose oko tri mjeseca, a hospitalizacija traje tri dana. Kod laserske operacije pacijent praktički odmah po operaciji odlazi kući – čarapu mu stavljamo na operacijskom stolu nakon čega ide prošetati desetak minuta i tako odlazi iz bolnice. Tijekom oporavka mora hodati pet do šest puta dnevno  svakih sat i pol po 15 minuta, a čarapa se nosi tijekom dana kroz mjesec dana.

 

Pri samoj operaciji laserom se pod lokalnom anestezijom ulazi u bolesnu venu u kojoj je obrnuti tok krvi. Kad se ta vena ukloni laserskom zrakom, zdrave vene koje preuzimaju njezinu ulogu mogu normalno funkcionirati i time je usporen tijek bolest.

 

Operaciji prethodi doppler ultrazvuk kojim se procjenjuje širina glavnih vena, tok krvi u njima, prisutnost perforatora, koji mogu uzrokovati recidiv kao i ocjena stanja dubokih vena.

 

U drugoj fazi bolesti dolazi do zahvaćenosti glavnih vena i problema kao što su oticanje, osjećaj umora, nemirne noge, grčevi u listovima i slično. To su znakovi ozljede glavnih vena. Bitno je da se oboljela vena ukloni prije trajnih oštećenja kože jer se te promjene na koži poslije operacije smanjuju. Ako se radi samo estetski zahvat, a nismo provjerili stanje glavnih vena, zahvat neće biti uspješan.

Endovenski laserski tretmani primjenjuju se u Specijalnoj bolnici za ortopediju dr. Nemec na Matuljima, a izvodi ih dr. Tamara Klarić, slovenska kirurginja s velikim iskustvom na ovom području.


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se