De Quervainov tenosinovitis

De Quervainov tenosinovitis

De Quervain tenosinovitis je jedan od češćih uzroka boli u području ručnog zgloba i šake. Bolest je dobila naziv po švicarskom kirurgu Fritzu de Quervainu koji je 1895. godine prvi opisao 5 pacijenata s tipičnim bolovima i otokom u području ručnog zgloba. Radi se o uklještenju tetiva dva mišića ( abduktor pollicis longus i ekstenzor pollicis brevis ) koji prolaze kroz tzv. prvi ekstenzorni dorzalni kompartment ( odjeljak ) ručnog zgloba. Tetive su poprečnim ligamentom ( ekstenzorni retinakulum ) čvrsto stisnute u kanalima uz kost. Bolest nastaje kada zbog jednokratne ili višekratne traume dođe do otoka tetiva i nesrazmjera između njihove debljine i širine kanala što onemogućava normalni klizni put. Razvije se bolni upalni fenomen. Pokreti palcem i ručnim zglobom postaju bolni, a na mjestu prolaska tetiva uz kost se pojavljuje otok, a ponekad crvenilo i toplina. Dijagnoza se postavlja nakon uzete anamneze i jednostavnog kliničkog pregleda. Uobičajeno nije potrebno učiniti rtg snimku ručnog zgloba. 

Liječenje se provodi kraćom imobilizacijom i lokalnom primjenom antireumatskog gela i kriomasažom, no učinak ovakvog liječenja je često neuspješan. Zbog toga se liječenje obično započinje lokalnom injekcijom anestetika i dulje djelujućeg kortikosteroida u područje prvog ekstenzornog kanala. To dovodi do izlječenja u oko 50 % pacijenata. Ukoliko tegobe i dalje perzistiraju provodi se operacijsko liječenje. Operacija se izvodi u lokalnoj ili regionalnoj anesteziji kao zahvat u dnevnoj bolnici. Kirurg manjim kožnim rezom pristupi na dorzalni dio prvog ekstenzornog kompartmenta i uzdužno u dužini oko 2 cm prereže tzv. retinakulum odnosno poprečni ligament koji tetive drži u kanalima. Potrebno je prikazati sve tetive u kanalu uzimajući u obzir i moguće anatomske varijante. Nakon šivanja kože postavi se mekani zavoj. Pacijent odmah može započeti s kretnjama u ručnom zglobu koliko bolnost dopušta. Nakon vađenja šavova ( obično nakon 10 dana ) može započeti s normalni aktivnostima. Obavljanje težih fizičkih poslove se dozvoljava nakon 4 do 6 tjedana.


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se