Member of Arsano Medical Group

Artroskopija koljena

Artroskopija koljena

Mnoge ozljede koljena, početne degenerativne promjene i sl., mogu se tretirati artroskopski. Artroskopija je operativna tehnika kojom se, pomoću malih kožnih rezova od 5 mm, u koljeno uvodi leća spojena s kamerom i potrebni instrumenti. Zatim se dobivena slika prikazuje na ekranu. Takvom tehnikom smanjena je trauma okolnog zdravog tkiva, što omogućuje puno brži oporavak i minimalni ožiljak, ali zahtijeva veću stručnost operatera.
 
Ozljede Meniskusa

Najčešća indikacija za artroskopski zahvat ozljede su meniskusa. Ozlijeđeni dio meniskusa se odstrani, a kod mlađih se pacijenata, ukoliko je to moguće, meniskus zašije, kako bi se maksimalno očuvala funkcija koljena i spriječio razvoj artroze.
 
Ozljede Hrskavice

Oštećenja hrskavice mogu se tretirati zaglađivanjem površine i mikrofrakturama (bušenje malenih rupa u kostima, koje omogućuju stvaranje novog hrskavičnog tkiva). Nove tehnike liječenja ovakvih ozljeda uključuju presađivanje hrskavice s neoštećenog mjesta u koljenu na oštećeno, ili uzgojem hrskavice u laboratoriju, te njenim presađivanjem u koljeno. Pacijent predviđen za artroskopiju dolazi na dan operacije, a odlazi kući 2 sata nakon obavljenog zahvata, samostalno hodajući. Taj dan je, zbog anestezije, zabranjena vožnja automobila i bilo kakva tjelesna aktivnost. Hod sa štakama obavezan je ukoliko je izvršen neki od zahvata za nadomještanje oštećene hrskavice. Tada pacijent mora hodati s dvije štake u rasterećenju operirane noge, kroz 6 tjedana. Ukoliko je učinjeno šivanje meniskusa, pacijent mora hodati u rasterećenju operirane noge, te nositi ortozu za koljeno, koja omogućuje samo određen raspon pokretljivosti koljena.
 
Ozljede Ligamenata

Najčešća je ozljeda ligamenata koljena puknuće (ruptura) prednjeg križnog ligamenta (ACL). U mnogo manjem postotku javljaju se ozljede stražnjeg križnog ligamenta (PCL) ili kolateralnih ligamenata (MCL i LCL).
 
Operativni zahvat rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta (ACL-a) vrši se artroskopski. Prvo se artroskopski uđe u koljeno i pripremi koštane kanale za presadak. Zatim se, kroz oko 3,5 cm dugačak rez s unutrašnje strane potkoljenice, izvade tetive mišića natkoljenice (semitendinozus i gracilis), koje se pripreme kao presadak. U završnoj fazi operacije, presadak se fiksira pomoću koštanih sidara i resorptivnih vijaka u prethodno izbušene kanale. Operacija traje oko 45 minuta.
 
Osim metode rekonstrukcije s tetivama mišića natkoljenice, u izabranim slučajevima koristi se i metoda rekonstrukcije pomoću presatka uzetog od ligamenta patele.


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se