Member of Arsano Medical Group

Artroskopija koljena

Artroskopija koljena

Mnoge ozljede koljena, početne degenerativne promjene i sl., mogu se tretirati artroskopski. Artroskopija je operativna tehnika kojom se, pomoću malih kožnih rezova od 5 mm, u koljeno uvodi leća spojena s kamerom i potrebni instrumenti. Zatim se dobivena slika prikazuje na ekranu. Takvom tehnikom smanjena je trauma okolnog zdravog tkiva, što omogućuje puno brži oporavak i minimalni ožiljak, ali zahtijeva veću stručnost operatera.
 
Ozljede Meniskusa

Najčešća indikacija za artroskopski zahvat ozljede su meniskusa. Ozlijeđeni dio meniskusa se odstrani, a kod mlađih se pacijenata, ukoliko je to moguće, meniskus zašije, kako bi se maksimalno očuvala funkcija koljena i spriječio razvoj artroze.
 
Ozljede Hrskavice

Oštećenja hrskavice mogu se tretirati zaglađivanjem površine i mikrofrakturama (bušenje malenih rupa u kostima, koje omogućuju stvaranje novog hrskavičnog tkiva). Nove tehnike liječenja ovakvih ozljeda uključuju presađivanje hrskavice s neoštećenog mjesta u koljenu na oštećeno, ili uzgojem hrskavice u laboratoriju, te njenim presađivanjem u koljeno. Pacijent predviđen za artroskopiju dolazi na dan operacije, a odlazi kući 2 sata nakon obavljenog zahvata, samostalno hodajući. Taj dan je, zbog anestezije, zabranjena vožnja automobila i bilo kakva tjelesna aktivnost. Hod sa štakama obavezan je ukoliko je izvršen neki od zahvata za nadomještanje oštećene hrskavice. Tada pacijent mora hodati s dvije štake u rasterećenju operirane noge, kroz 6 tjedana. Ukoliko je učinjeno šivanje meniskusa, pacijent mora hodati u rasterećenju operirane noge, te nositi ortozu za koljeno, koja omogućuje samo određen raspon pokretljivosti koljena.
 
Ozljede Ligamenata

Najčešća je ozljeda ligamenata koljena puknuće (ruptura) prednjeg križnog ligamenta (ACL). U mnogo manjem postotku javljaju se ozljede stražnjeg križnog ligamenta (PCL) ili kolateralnih ligamenata (MCL i LCL).
 
Operativni zahvat rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta (ACL-a) vrši se artroskopski. Prvo se artroskopski uđe u koljeno i pripremi koštane kanale za presadak. Zatim se, kroz oko 3,5 cm dugačak rez s unutrašnje strane potkoljenice, izvade tetive mišića natkoljenice (semitendinozus i gracilis), koje se pripreme kao presadak. U završnoj fazi operacije, presadak se fiksira pomoću koštanih sidara i resorptivnih vijaka u prethodno izbušene kanale. Operacija traje oko 45 minuta.
 
Osim metode rekonstrukcije s tetivama mišića natkoljenice, u izabranim slučajevima koristi se i metoda rekonstrukcije pomoću presatka uzetog od ligamenta patele.


Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više