Anatomija šake

Anatomija šake

Šaka i ručni zglob predstavljaju složeni anatomski sustav na završnom dijelu gornjeg ekstremiteta ljudskog tijela, a čine ga kosti, zglobovi, ligamenti, tetive i mišići, živci i krvne žile. 

Taj sustav čovjeku omogućava vrlo složene i precizne pokrete i daje mu mogućnost da se služi predmetima i pokreće predmete u prostoru. 

Šaku čini 27 kostiju (8 kostiju karpusa ili pešća, 5 kostiju metakarpusa ili zapešća te 14 falangi ili članaka prstiju), a u širem smislu tu još ubrajamo i 2 kosti podlaktice (radijus ili palčanu kost i ulnu ili lakatnu kost). 

Nadlaktična kost humerus i podlaktične kosti ulna i radijus su polazište brojnim mišićima koji vrlo precizno pokreću zglobove i kosti šake i ručnog zgloba. Dio mišića, tzv. kratki mišići šake, polaze i hvataju se na kostima područja ručnog zgloba i šake. Opseg pokreta u zglobovima, ali i smjer i položaj tetiva uz kosti određuje sustav brojnih ligamenata. 

Sve te strukture su podložne ozljedama i bolestima nastalim zbog prekomjerne uporabe i pritiska, ali i degenerativnim bolestima. Brojne sistemske bolesti upalne prirode i bolesti metabolizma također svoje simptome pokazuju u području šake i ručnog zgloba. 

Ručni zglob i šaka mogu biti sijelo dobroćudnih, a rjeđe i zloćudnih tumora kostiju i mekih tkiva. 

Najčešći simptomi kod bolesti ručnog zgloba i šake su bol, otok, ograničenost opsega pokreta ( tzv. kontrakture ), škljocanje i preskoci, utrnulost, gubitak snage. 

Pojava tih simptoma zahtjeva našu pažnju i posjet liječniku. On će se uzeti anamnezu, obaviti , detaljan klinički pregled te pacijenta uputiti na potrebne laboratorijske i/ili dijagnostičke pretrage (rtg, CT, MR, ultrazvuk, EMNG). Nakon postavljanja dijagnoze preporučiti će se potrebno liječenje.


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se