Anatomija šake

Anatomija šake

Šaka i ručni zglob predstavljaju složeni anatomski sustav na završnom dijelu gornjeg ekstremiteta ljudskog tijela, a čine ga kosti, zglobovi, ligamenti, tetive i mišići, živci i krvne žile. 

Taj sustav čovjeku omogućava vrlo složene i precizne pokrete i daje mu mogućnost da se služi predmetima i pokreće predmete u prostoru. 

Šaku čini 27 kostiju (8 kostiju karpusa ili pešća, 5 kostiju metakarpusa ili zapešća te 14 falangi ili članaka prstiju), a u širem smislu tu još ubrajamo i 2 kosti podlaktice (radijus ili palčanu kost i ulnu ili lakatnu kost). 

Nadlaktična kost humerus i podlaktične kosti ulna i radijus su polazište brojnim mišićima koji vrlo precizno pokreću zglobove i kosti šake i ručnog zgloba. Dio mišića, tzv. kratki mišići šake, polaze i hvataju se na kostima područja ručnog zgloba i šake. Opseg pokreta u zglobovima, ali i smjer i položaj tetiva uz kosti određuje sustav brojnih ligamenata. 

Sve te strukture su podložne ozljedama i bolestima nastalim zbog prekomjerne uporabe i pritiska, ali i degenerativnim bolestima. Brojne sistemske bolesti upalne prirode i bolesti metabolizma također svoje simptome pokazuju u području šake i ručnog zgloba. 

Ručni zglob i šaka mogu biti sijelo dobroćudnih, a rjeđe i zloćudnih tumora kostiju i mekih tkiva. 

Najčešći simptomi kod bolesti ručnog zgloba i šake su bol, otok, ograničenost opsega pokreta ( tzv. kontrakture ), škljocanje i preskoci, utrnulost, gubitak snage. 

Pojava tih simptoma zahtjeva našu pažnju i posjet liječniku. On će se uzeti anamnezu, obaviti , detaljan klinički pregled te pacijenta uputiti na potrebne laboratorijske i/ili dijagnostičke pretrage (rtg, CT, MR, ultrazvuk, EMNG). Nakon postavljanja dijagnoze preporučiti će se potrebno liječenje.


Suradnja s osiguravajućim kućama

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se