Anatomija ramena

Anatomija ramena

Rame je najpokretljiviji zglob u tijelu. Funkcionalno, sastoji se od više zglobova, međutim, rame, u užem smislu, predstavlja zglob između nadlaktične kosti (humerus), te lopatice (skapula). Njegovu izrazitu pokretljivost omogućuje nesrazmjer u veličini zglobnih tijela. Glava humerusa mnogo je veća u odnosu na zglobnu plohu na lopatici (glenoid). To ga čini vrlo pokretnim, ali i nestabilnim zglobom. Stabilnost ramena povećavaju razne strukture.
 
Oko zglobne plohe na lopatici, glenoida, nalazi se zglobna usna (labrum). To je vezivno-hrskavična struktura, koja je rubno vezana za glenoid, te na taj način povećava kongruentnost zgloba. Postoje i ligamenti koji povezuju skapulu s humerusom te pridonose stabilnost. Mišići su aktivni stabilizatori ramena. Najvažniji mišići ramena su mišići rotatorne manžete. To su 4 mišića (subskapularis, supraspinatus, infraspinatus, teres minor), koji povezuju lopaticu s nadlakticom. Oni imaju vrlo značajnu ulogu u izvođenju kretnji te u stabilizaciji zgloba. Iznad njih nalazi se deltoidni mišić. On također ima iznimno važnu ulogu u funkciji zgloba.
 
Između deltoidnog mišića i mišića rotatorne manžete nalazi se sluzna vreća (burza). Njena je uloga smanjenje trenja između mišića prilikom izvođenja pokreta. Ona je čest uzrok boli i problema u ramenu, jer dolazi do njene upale.
 


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se