Member of Arsano Medical Group

Anatomija koljena

Anatomija koljena

Koljeno je najveći i najsloženiji zglob u tijelu. Sastoji se od 3 kosti, koje čine 2 različita zgloba. Natkoljena (femur) i potkoljena (tibija) kost čine jedan zglob, dok natkoljena kost i iver (patela) čine drugi zglob.
 
Patela je sezamska kost uložena u tetivu četveroglavog natkoljenog mišića (kvadriceps), te dolazi u kontakt s femurom prilikom savijanja koljena. Zglobne plohe na kostima pokrivene su zglobnom hrskavicom, koja služi prijenosu težine te omogućuje glatko klizanje zglobnih ploha pri izvođenju kretnji. Unutar koljena, nalaze se i 2 meniskusa. Oni su polumjesečaste vezivno-hrskavične strukture, koje služe povećanju kongruentnosti zgloba te prijenosu opterećenja na potkoljenicu. Postoji unutarnji (medijalni) i vanjski (lateralni) meniskus. Unutar koljena, nalaze se i prednji i stražnji križni ligament. S unutarnje i vanjske strane koljena, nalaze se postranični (kolateralni) ligamenti.
 
Postoji unutarnji (medijalni) i vanjski (lateralni) kolateralni ligament. Ligamenti u koljenu služe stabilizaciji zgloba.
 
Artroza koljena 

 
 


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se