Endovenski laserski tretmani - općenito

Endovenski laserski tretmani - općenito

Bolesti vena česta su pojava. Ovisno o fazi bolesti, problemi s venama liječe se na više načina, a metoda koja već više od deset godina u svijetu dokazuje svoju uspješnost i zamjenjuje klasičnu operaciju vena su endovenski laserski zahvati.


– Endovenski laserski zahvati kod bolesti vena imaju puno prednosti u odnosu na klasične operacije vena: rade se u lokalnoj anesteziji, ne zahtijevaju hospitalizaciju i pacijent odmah nakon operacije odlazi kući. Uspješnost je veća nego kod klasične operacije i kreće se do 97 posto. Klasična operacija ostavlja cijeli tunel ozlijeđenog tkiva dok se kod lasera pak radi o minimalnoj traumi okolnog tkiva jer sam laser ulazi u venu, a okolno tkivo se zaštiti tekućinom i lokalnim anestetikom. Također, kod klasične operacije vena čarape se nose oko tri mjeseca, a hospitalizacija traje tri dana. Kod laserske operacije pacijent praktički odmah po operaciji odlazi kući – čarapu mu stavljamo na operacijskom stolu nakon čega ide prošetati desetak minuta i tako odlazi iz bolnice. Tijekom oporavka mora hodati pet do šest puta dnevno  svakih sat i pol po 15 minuta, a čarapa se nosi tijekom dana kroz mjesec dana.

 

Pri samoj operaciji laserom se pod lokalnom anestezijom ulazi u bolesnu venu u kojoj je obrnuti tok krvi. Kad se ta vena ukloni laserskom zrakom, zdrave vene koje preuzimaju njezinu ulogu mogu normalno funkcionirati i time je usporen tijek bolest.

 

Operaciji prethodi doppler ultrazvuk kojim se procjenjuje širina glavnih vena, tok krvi u njima, prisutnost perforatora, koji mogu uzrokovati recidiv kao i ocjena stanja dubokih vena.

 

U drugoj fazi bolesti dolazi do zahvaćenosti glavnih vena i problema kao što su oticanje, osjećaj umora, nemirne noge, grčevi u listovima i slično. To su znakovi ozljede glavnih vena. Bitno je da se oboljela vena ukloni prije trajnih oštećenja kože jer se te promjene na koži poslije operacije smanjuju. Ako se radi samo estetski zahvat, a nismo provjerili stanje glavnih vena, zahvat neće biti uspješan.

Endovenski laserski tretmani primjenjuju se u Specijalnoj bolnici za ortopediju dr. Nemec na Matuljima, a izvodi ih dr. Tamara Klarić, slovenska kirurginja s velikim iskustvom na ovom području.


This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree