De Quervainov tenosinovitis

De Quervainov tenosinovitis

De Quervain tenosinovitis je jedan od češćih uzroka boli u području ručnog zgloba i šake. Bolest je dobila naziv po švicarskom kirurgu Fritzu de Quervainu koji je 1895. godine prvi opisao 5 pacijenata s tipičnim bolovima i otokom u području ručnog zgloba. Radi se o uklještenju tetiva dva mišića ( abduktor pollicis longus i ekstenzor pollicis brevis ) koji prolaze kroz tzv. prvi ekstenzorni dorzalni kompartment ( odjeljak ) ručnog zgloba. Tetive su poprečnim ligamentom ( ekstenzorni retinakulum ) čvrsto stisnute u kanalima uz kost. Bolest nastaje kada zbog jednokratne ili višekratne traume dođe do otoka tetiva i nesrazmjera između njihove debljine i širine kanala što onemogućava normalni klizni put. Razvije se bolni upalni fenomen. Pokreti palcem i ručnim zglobom postaju bolni, a na mjestu prolaska tetiva uz kost se pojavljuje otok, a ponekad crvenilo i toplina. Dijagnoza se postavlja nakon uzete anamneze i jednostavnog kliničkog pregleda. Uobičajeno nije potrebno učiniti rtg snimku ručnog zgloba. 

Liječenje se provodi kraćom imobilizacijom i lokalnom primjenom antireumatskog gela i kriomasažom, no učinak ovakvog liječenja je često neuspješan. Zbog toga se liječenje obično započinje lokalnom injekcijom anestetika i dulje djelujućeg kortikosteroida u područje prvog ekstenzornog kanala. To dovodi do izlječenja u oko 50 % pacijenata. Ukoliko tegobe i dalje perzistiraju provodi se operacijsko liječenje. Operacija se izvodi u lokalnoj ili regionalnoj anesteziji kao zahvat u dnevnoj bolnici. Kirurg manjim kožnim rezom pristupi na dorzalni dio prvog ekstenzornog kompartmenta i uzdužno u dužini oko 2 cm prereže tzv. retinakulum odnosno poprečni ligament koji tetive drži u kanalima. Potrebno je prikazati sve tetive u kanalu uzimajući u obzir i moguće anatomske varijante. Nakon šivanja kože postavi se mekani zavoj. Pacijent odmah može započeti s kretnjama u ručnom zglobu koliko bolnost dopušta. Nakon vađenja šavova ( obično nakon 10 dana ) može započeti s normalni aktivnostima. Obavljanje težih fizičkih poslove se dozvoljava nakon 4 do 6 tjedana.


This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree