Sportske ozljede stopala i gležnja


Moderni sport za sportaša je sve zahtjevniji, naprezanja struktura su sve veća, a sa druge strane povećava se broj rekreativnih sportaša, te se i na taj način povećava broj ljudi koji su izloženi takvim sportskim ozljedama.
Najčešće sportske ozljede su ozljede Ahilovih tetiva, koje u svom kroničnom tijeku mogu zahtijevati i agresivniju terapiju od fizikalnih procedura. Dolazi do promjena strukture same tetive, zadebljanja ovojnice, razvoja priraslica između ovojnice i tetive, nastaju degenerativne promjene uzrokovane anatomskim varijacijama petne kosti ili zbog razvoja koštano-hrskavičnih izraslina u samom hvatištu tetive.

Navedena stanja se mogu izliječiti mini-invazivnim procedurama ispiranja pod kontrolom ultrazvuka, zahvatima na samoj tetivi, rekonstrukcijom same tetive i njezine radne funkcije. Moguće je odstraniti i koštane izrasline iz samog hvatišta Ahilove tetive za petnu kost uz odstranjenje degenerativnih dijelova tetive, bez rizika naknadne rupture tetive i nastanka postoperacijske smanjene funkcije. To se postiže posebnom operacijskom tehnikom «suture bridge», koja je primjenjiva i kod profesionalnih sportaša, jer omogućava kvalitetan i brz povratak sportu.

Gležanj često ponavljajuće stradava, te stoga zaostaje nestabilnost ili ozljeda unutar zgloba. Liječenje je najčešće s artroskopijom gležnja, te eventualno i rekonstrukcijom vanjskih (lateralnih) ili/i unutarnjih (medijalnih) stabilizatora gležnja.


Suradnja s osiguravajućim kućama

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se