Problemi sa spuštenim stopalima

Problemi sa spuštenim stopalima

USPORAVAJU  LI VAS  VAŠA STOPALA?

VAŠA ODLUKA – KORAK KOJI MIJENJA KVALITETU ŽIVOTA !

Prekomjerno uvrtanje stopala, hiperpronacija je prvi čin u nastanku deformiteta spuštenog stopala. Hiperpronacija može biti samostalna i jedina tegoba i simptom stopala sa smanjenom funkcijom, bez izraženog spuštenog stopala.  Sa druge strane uz svako spušteno stopalo prisutna je i hiperpronacija, osim ako se ne radi o krutom deformitetu sa spojenim kostima.             

 
 

Stabilnost talotarzalnog zgloba je ključna za održavanje odgovarajuće ravnoteže i ravnomjerne raspodjele opterećenja preko stopala, kao i pravilnog obrasca hoda. Biomehanika talotarzalnog zgloba važna je  ne samo za stopalo i gležanj, već i za  koljena, zdjelicu i kralježnicu.

Talotarzalni zglob sastoji se od četiri pojedinačna zgloba, koji tvore jedinstven, funkcionalni zglobni kompleks. Tvore ga stražnji, srednji i prednji zglob između gležanjske (talus) i petne (calcaneus) kosti i zglob između gležanjske kosti i čunaste (os navicularis) kosti.  Cijeli kompleks predstavlja jedan zatvoreni kinematički mehanizam.
 
 

Djelomično ili potpuno dislociranje jednog od zglobova talotarzalnog zgloba može dovesti do neravnoteže u cijeloj kinematičkom strukturi i u konačnici dovesti do promjene u ravnoteži snaga unutar tog zatvorenog sustava artikulacije. Javlja se hiperpronacija ( prekomjerno uvrtanje stopala ). Kao rezultat toga dolazi do povećanog opterećenja  potpornih mekotkivnih struktura: tetiva, ligamenata i kapsula, koji pokušavaju smanjiti prekomjerno uvrtanje stopala, odnosno hiperpronaciju.

Sa vremenom hiperpronacija dovodi do sekundarnih deformiteta kao što su spuštena stopala , plantarni fasciitis „trn u peti" , stečeni deformitet spuštenih stopala u odraslih (AAFD), sindroma tarzalnog kanala , sinusa tarsi sindroma , najčešći je uzrok nastanka hallux valgus-a „ čukalj" , razvoja neuroma u prednjem dijelu stopala (Mortonova neuralgija), razvoja metatarzalgija ( bolova u prednjem dijelu stopala ),  posturalnih abnormalnosti ( stopalo je temelj cijelog tijela ). Hiperpronacija  može dovestii  do ranog razvoja degenerativnih bolesti zglobova .
 
 
 
Kada se konzervativnim liječenjem ne može postići korekcija, ne mogu ublažiti tegobe i smanjiti simptomi, dolaze u obzir operacijske metode. Većina kirurških zahvata su invazivni, zahtijevaju imobilizaciju i produženu rehabilitaciju.
Za  stabiliziranje talotarzalnog zgloba, upotrebljavamo prvenstveno mini-invazivnu metodu  EOTTS ( ekstraosalna stabilizacija talotarzalnog zglobnog kompleksa ). To je metoda za vraćanje normalnih odnosa u talotarsalnom zglobu, bez ugrožavanja normalnog opsega pokretljivosti u donjem nožnom zglobu.

Radi se o ekstraartikularnoj ( vanzglobnoj ) operaciji u kojoj se u sinus tarsi ( kanal između gležanjske i petne kosti, sa otvorom na vanjskoj strani stopala ), postavlja implantat koji je oblikovan  prema anatomiji sinusa tarsi. Na tržištu je prisutan pod nazivom   HyProCure "Sinus Tarsi Implant".
 
 

Ovom mini - invazivnom operacijskom tehnikom, korigira se hiperpronacija kod djece i odraslih, uz očuvanje fiziološke pokretljivosti u zglobovima stopala. Nije potrebna imobilizacija, a sa hodom se započinje slijedeći dan. Implantat je od titana i ne treba se vaditi.
Glavna prednost kod upotrebe HyProCure implantata je  niska stopa  rizika od  6%, koja uključuje komplikacije od površnih cijeljenja kože do pojave nestabilnosti implantata.
 

Napisao: Prim.mr.sc. ERNEST IRHA, dr.med. Spec.ortoped.


Suradnja s osiguravajućim kućama

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se