Bolne deformacije stopala lako se rješavaju


Za pojavu bolova i razne nelagode i neudobnosti u obući nekada su razlog naša stopala, a ponekad cipele ne odgovaraju našim stopalima. U cipelama nema puno mjesta, pogotovo za prilagođavanje svim odstupanjima u vanjskom obliku stopala.

Nama privlačan model cipela treba ostaviti dovoljno prostora stopalu kako bi stopalo maksimalno, funkcionalno izvršilo svoj rad. Postoji više tipova stopala, a isto se tako i prsti stopala razlikuju po veličini, dužini i rasporedu između prstiju različitih dužina.

Nastanak bolova i bolnog kontakta između prednjeg dijela stopala i cipele može biti povezan s hodom, stajanjem i nošenjem zatvorene obuće, što je pak povezano s natiscima na gornjim i postranijnim dijelovima prstiju i drugim tegobama. Mogu se pojaviti male koštane izbočine, veličine jednog do dva milimetra, ali u području velikih trenja, koje se zbog toga ne mogu podnositi. Kada se promijene odnosi između osovina članaka ili razvije nestabilnost zglobova prstiju, nastanu deformiteti. Tada dolazi do većeg približavanja prsta prema susjednim prstima, prema podlozi ili prema gore, podignutog prema kapici cipele. Nastaju manje površine povećanog opterećenja i trenja iznad kojih se razvijaju bolne kožne promjene.

Tegobe koje nastaju tijekom hoda i stajanja više su povezane s funkcijom cijelog stopala. Tada se bolni natisci više javljaju s donje strane prednjeg dijela stopala. Takve bolove nazivamo metatarzalgijama. Uzroci u prednjem dijelu stopala, zbog kojih ti bolovi nastaju,jesu predugačke kosti, jedna ili više njih, ili ako su one više nagnute prema podlozi. Stopalo je lijepo samo ako je funkcionalno i ako postoje problemi,treba pribjeći operacijskom zahvatu.

 
Napisao: Prim. mr. sc. Ernest Irhadr. med. – spec. ortoped
 


Suradnja s osiguravajućim kućama

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se