Tijek oporavka

Tijek oporavka

Po dolasku u sobu, pacijenta se spaja na nadzorni sustav, kojim se nastavlja praćenje vitalnih funkcija. Poslije operacije, normalno je da se javlja određena bol. U našoj bolnici posebnu pažnju posvećujemo sprječavanju boli. Svi pacijenti redovito dobivaju analgetike (lijekove za ublažavanje boli), u obliku infuzije, tableta ili čepića. Ukoliko, unatoč primijenjenoj analgetskoj terapiji, pacijent osjeća bol, dužan je o tome obavijestiti medicinsko osoblje kako bi se dodatnim mjerama bol smanjila na najmanju moguću mjeru. Nakon operacije normalno je oticanje nogu (i duže vrijeme nakon operacije), kao i promjena boje kože (od tamnocrvene, ljubičaste, do zelenkaste i žute). 

 
Uzimanje hrane neposredno nakon operacije dogovara se s medicinskim osobljem, a u pravilu je to lagana hrana koja u manjoj mjeri opterećuje organizam. Tekućinu treba piti polako, učestalo, i u malim količinama. Nakon što organizam "prihvati" prve količine tekućine i hrane, uvelike je olakšan put oporavka. Sve potrebne informacije o zahvatu i poslijeoperativnom tretmanu pacijent će dobiti od liječnika. 
 
Informacije vezane za smještaj, higijenske potrebe boravak i drugo, dat će osoblje bolnice. 
 
Uz svaki krevet i u svakom toaletnom prostoru, nalazi se pozivni alarmni uređaj kojim se, u slučaju potrebe, može pozvati medicinsko osoblje. Posebno je važno ne uzimati nikakve vlastite lijekove ili pripravke koji nisu na bolesničkoj listi i koje nije odobrio liječnik. 
 
Oporavak se ubrzava vježbanjem i redovitim provođenjem fizikalne terapije. Vježbe pokazuje i nadzire fizioterapeut. Iako vježbe na početku mogu biti neugodne, one su važne u sprečavanju komplikacija nakon operacije. 


Collaboration with insurance companies

This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree