Pripreme za skijašku sezonu

Pripreme za skijašku sezonu

Skijanje je kao sport sve popularnije. Način skijanja se mijenja, postaje brže. Stoga je iznimno važno dobro se pripremiti za tu aktivnost da bi se mogućnost ozljede smanjila.

Najčešće ozljede kod skijaša su ozljede koljena, ramena i potkoljenice. Kod ozljeda koljena vrlo su česte ozljede prednjeg križnog ligamenta (ACL) i medijalnog kolateralnog ligamenta (MCL) ali i drugih koljenskih struktura kao i njihove kombinacije. Oko 30 % skijaških ozljeda su ozljede ramena. Najčešće su to istegnuća i iščašenja, ali nažalost nisu rijetki niti prijelomi.

Uzroci ozljeda su najčešće pad (75-85%), sudar sa drugim skijašem ili objektom na stazi (10-20%), te drugi uzroci (2-9%).
Mnogo je rizičnih faktora koji mogu dovesti do ozljede. Potrebna je kondicijska priprema prije odlaska na skijanje, također i vježbe specifične za sport. Na taj način povećava se izdržljivost i snaga mišića koji najviše pridonose smanjenju rizika od ozljede.


Collaboration with insurance companies

This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree